maanantaina, maaliskuuta 31, 2008

Kirjallisuus räjäyttää tajunnan

Minulla ei ole kunnollista uutuushyllyä, ja kaikilla muilla on.

Se, mitä kirjastossamme sanotaan "nuorten uutuushyllyksi", on tämä:

Siis tuo ylin rivi. Loppu on palautushyllyä.

Paikka ei sinänsä ole hullumpi, paitsi se on logistisesti vähän väärässä kohdassa - kuvakirjojen ja lastenkirjojen välissä, vaikka uutuushyllyssä on vain nuorten ja nuorten aikuisten kirjallisuutta. Lasten kirjat ja helppolukuiset on hilattu omien hyllyjensä päälle.

Ongelman näkee paremmin tästä:Uutuuskirjat pysyvät kuosissa muutaman kirjatuen ja levitoinnin avulla. Paitsi silloin, kun ne eivät pysy.
Lyhyehkön uransa aikana uutuushylly on tyhjentänyt sisälmyksensä pahaa-aavistamattomien asiakkaiden niskaan kolme kertaa. Se ei ole hyväksyttävää käytöstä kirjastossa.
Kirjastossa ei saa heitellä kirjoja.
Kirjastossa ei saa meluta.
Kirjastossa ei saa aiheuttaa toisille ruumiinvammoja.
Kirjastossa ei saa vuotaa verta ainakaan kirjojen lähellä.
Harkinnassa on tilauttaa timpuri fiksaamaan hyllyyn kiinteät tuet.
Helpompi ratkaisu on rakentaa uusi kirjasto ja tehdä sinne ihan mielettömän kaunis, tilava ja turvallinen uutuushylly. Hmmm... Joo, taidanpa tehdä niin.
Vai onko jollain väliaikaista ehdotusta? Se ei saa viedä tilaa, rahaa, eikä vaivata tekijöitä tai käyttäjiä ainakaan paljoa.
Tänään Vinkkiviikot ovat alkaneet, ja ensimmäiset lasten esittämät vinkkaukset on videoitu. Myöhemmin asiasta lisää... Tällä viikolla pääsen aloittamaan myös eskareiden kasvomaalaus- slash kirjastokäyntibiletyksen. Juhlat ovat vasta alkaneet!

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoja lattialle pudottelevat hyllyt ovat kyllä ikäviä. Nimim. kokemusta on. Mitään väliaikaisratkaisua mulla ei kyllä nyt ole tarjota, mutta tuo uuden kirjaston ja uuden uutuushyllyn rakentaminen kuulostaa hyvältä.

Anonyymi kirjoitti...

Miten olisi uutuushyllyPÖYTÄ? Pieni tai iso tai siltä väliltä. Siellä ne uutuudet voisivat olla levällään jo valmiiksi. Kansikuvat houkuttelevat enemmän tarttumaan uutuuteen kuin "vauvojen" puolella olevat selkämykset...

antitäti kirjoitti...

Inkeri: Kerro ihmeessä verisiä tarinoitasi! Lainaluvut ovat uutisten mukaan laskussa, ja tapahtumia tarvitaan lisää. Ovatko nämä nyt niitä :)?

Marja: Pöytä voisi toimia mainiosti. Tilanahtaus vain estää ylimääräisen pöydän lisäämisen, mutta pitänee katsoa olemassaolevia kalusteita uudella silmällä...

Anonyymi kirjoitti...

No eivät ne tarinat niin verisiä ole. Lähinnä vaan tuskastuttavia, kun isot, painavat pehmeäkantiset kirjat levähtävät pitkin hyllyä ja siitä sitten putoilevat lattialle hyllyttäessä. Niin ja tietysti silloin, kun opiskelijaparat hamuavat kurssikirjaa, joka on juuri se viimeinen koko kumollaan olevaa kasaa tukeva oljenkorsi.

Anonyymi kirjoitti...

Niksi-Pirkka-tyyliin pitäisi tietysti keksiä jokin nerokas sukkahousuvinkki, jossa viritettäisiin sukkahousukangasta hyllyn eteen yläosaan estämään kirjojen äänekäs putoaminen lattialle.

Käytännönläheisempi idea on, että sullottaisiin kaikki palautuskirjat kahdelle alimmalle hyllylle. Uutuudet voisivat olla ylimmällä hyllyllä ja muutama lappeeltaan hyllyn päällä.

Tai ehkä hyllyn päälle voisi naputella "pöytälevyn", jolloin siinä olisi enemmän tilaa lappeellaan oleville uutuuksille. Tosin samalla vaivalla voisi sitten varmaan naputella ne sivutuetkin ;)

PS. Sain viimein tänään käsiini lupaamani kirjan. Panen sen postiin mahd. pian :)

antitäti kirjoitti...

Inkeri: Hurmetta saa mukaan, kun laittaa pehmeiden kirjojen tilalle kovia :). Kierrekantiset ovat mun epälempi-aseteltavia!

Henna: Sukkahousut!! Kuinka olenkaan voinut unohtaa ne! Jos työntäisi uutuudet jalkateriin, niiden viivakoodit pystyisi varmaan lukemaan housuosan läpikin... Hmmmm... :).

Odottelen postia!

Anonyymi kirjoitti...

Eli kirjat ovat siis hyllyn päällä irrallisten kirjatukien välissä?

Siinä tapauksessa sukkahousuvapaa niksi: liimattava tarranauha (jota saa mm. Biltemasta ja vastaavista liikkeistä). Pari rinnakkaista tarranauhasuikaletta hyllyn yläpintaan, sitten vastakappalenauhaa (ehkä poikittain pariin riviin?) kirjatukien alapintaan.

Kannattaa ehkä pistää se koukkupinta hyllyyn: se toimii myös jarruna, joka estää kirjoja kaatuilemasta sen jälkeen, kun lainaajat ovat hakeneet alkuaan täydestä rivistöstä useamman kirjan.

Anonyymi kirjoitti...

Onhan tämä aprillipila? Onhan?

antitäti kirjoitti...

Markku kiltti, meillä ei pilailla. Me ollan kovia ja kirjastossa.

Don't mess with Antitäti...