Aina kun vähintään kaksi kirjastolaista kokoontuu, nousee esiin The Kysymys.
"Mitä teinit haluavat?"
Siis kirjastolta.
Olen kyllästynyt miettimään ja arvailemaan kvasikeski-ikäisestä odotushorisontistani lähtien. Minä aion kysyä niiltä.
Suden suuhun lähtee monistettu kysymyskaavake, jossa on vaihtoehtoja. 1) Hyvä idea! 2) Voisin osallistua. Rastittakoon siitä.
Tarjolle tulee ainakin blogien perustaminen, del.icio.us:in käyttö, Facebook ja IRC-galleria, tiedonhaku kirjastosta esitelmiä varten, Flickr ja muut kuvapalvelut sekä kirjavinkkaus. Huomaako, että käyn 23 asiaa -kurssia :)?
Opettajat saa jakaa ja kerätä, minä istun turvassa kotona ja odotan. Valmiina ryhtymään kaikkeen, mitä ehdotetaan. Sitä saa mitä tilaa!
Mitä muuta voisi tarjota?
14 kommenttia:
Hyvä idea! :)
Voisin osallistua, mutta olen jo yli-ikäinen... :P
Jos ei ole vielä liian myöhäistä muuttaa vaihtoehtoja, kannattaa ottaa huomioon, että Facebookiin taitaa olla 18 vuoden ikäraja. Eli jos kysely menee yläasteikäisille, heille Facebook on täysin vieras. Mutta jos lukiolaisiltakin kysytte, sitten antaa mennä vaan.
Hyvä idea ylipäänsä!
Minua jäi hiukan vaivaamaan tuo yläasteen open kommentti 18 vuoden ikärajasta ja pitihän se käydä tarkistamassa. Näin sanoi Facebookin Terms of Use: "...This Site [Facebook]is intended solely for users who are thirteen (13) years of age or older, and users of the Site under 18 who are currently in high school or college"
Ja kun ikäkontrolli perustuu täysin käyttäjien omaan ilmoitukseen ja rehellisyyteen, en oikein usko Facebookin olevan vieras yläasteikäisille. Tosin oman (käyttäjä)kokemukseni perusteella ehkä se irc-galleria olisi todennäköisempi hengailupaikka yläasteikäisille, mutta eikös se Antitäti lähtenytkin selvittämään mitä ne teinit todella tahtoo eikä mitä me wanhat pierut luullaan ;-)
kaarina: Aina voi ehdotella, iästä huolimatta :).
Yläasteen ope ja Markku: Itsekin kävin lukemassa lakeja, ohjeita ja asetuksia. Lopputuloksena päätin, että otin Feissarin pois. En kuitenkaan tahdo hirttolavalle rikokseen yllyttämisestä... Tai ainakaan tästä rikoksesta ;).
Kysely on nyt toimitettu yläkoululle, monistettu sadoiksi kappaleiksi ja ensi viikolla katsotaan, mitä Ne Haluaa. (Paitsi piirrellä tylsiin papereihin *** kuvia ;)).
Muista sitten kertoa (vaikka Naamakirjassa:p) mitä tuloksia tuli. Kiinnostaa kovasti tätäkin kirjastotätiä, että olenko luullut teineistä ihan omiani, vai olenko ollut luuloissani oikeilla jäljillä.
Ois kiva kuulla tosiaan kyselyn tuloksia. Varsinkin kun itse on tällä hetkellä liian kyyninen tehdäkseen tuon kaltaisia kyselyjä (ja kyllästynyt siihen että teinit haluaa vaan varastaa ja leikellä kirjaston Demit, Fridat, Seventeenit ja Suosikit yms.).
Meillä koulukirjastossa on arvoon arvaamattomaan noussut vanha kunnon shakkipeli - siis pelilaudat ja nappulat, ilman virtuaalitodellisuutta. :)Näkisitte ja kuulisitte ne tuliset matsit...
Kaisa N.
mANONYYMI: Shakkia - ooooooh! En osaa sanoa, pelaavatko "nykyajan" teini-ikäiset tuota pelien kuningasta, mutta ainakin minä lähtisin riemusta kiljuen vetämään vaikka kirjaston shakkikerhoa tai jotain vastaavaa.
LIBRARIAN: Suosikki ja Demi kuuluivat myös meidän kirjastossamme leikkeleosastolle, mutta kun ne siirrettiin tiskin taakse noudettaviksi, poistui tämäkin ongelma kokonaan.
Kova sana shakkipelin lisäksi on hyvät nojatuolit. Ne vetää aina väkeä. Yleinen hengailu on aina muodissa.
Ircci tuntuu purevan myös meillä, mutta tiedän kirjastoja, joissa tullut ongelmia ja jouduttu kieltämään irc galleriaan meno kokonaan. (apua, mäkin käyn siellä).
Shakkikerho oliskin hieno juttu. Pitää pistää korvan taa. Mä olen haaveillut jostain nettipeli-illasta, jossa opeteltais jotain pelii kunnolla jonkun ohjaajan avustuksella. Ongelma se, miten saa muut (tädit) lämpeneen asialle, kun pelaavat pojat = kirous ja mistä löytyy se innokas vetäjä. Mutta onhan se hyvä, että on haaveita...
Loistojuttu - mitä sitä arvailemaan kun kerran asioista voi ottaa oikeasti selvää :) Veikkaan, että ya-ikäiset ja eivätkä lukiolaisetkaan välttämättä tiedä, että mitä esm. delillä voi tehdä, mutta voihan noista webbijutuista kertoa vaikka tiedonhaun opetuksen yhteydessä tyyliin: "Hei, tämmöisiäkin juttuja on olemassa ja katsokaas kuinka näillä voi helpottaa elämää ".
Markku: ilman muuta raportoin - salaa tai julkisesti :). Epäilen muuten, että epäilemme samoja epäilyksiä...
Librarian: Matin vinkki toimii aika hyvin. Tosin meillä kypsyttiin aikanaan niin pahasti, että peruutettiin pääkirjaston tilaus kokonaan.
Kaisa: Pelinurkkaa nuorille ja lapsille tietty haikailen minäkin. Jos sitten *uudessa kirjastossa*!
Arja: nojatuolit on ihania, mutta pienessä tilassa vaikeita :(. Kalliita, hankalia pitää siistinä ja kunnossa ja vievät vielä tilaakin. Pitänee kurkata sisustusmäärärahoja ja tilasuunnitelmaa vielä uudelleen. Tai sitten puuduttavat pyllynsä kovilla tuoleilla :).
Matti: Olet oikeassa. Tämä kysely toteutettiin graafisesti, älyllisesti ja toiminnallisesti niin nopeasti, että tulokset eivät välttämättä korreloi todellisuuden kanssa.
Nuorisotoimeen on kuitenkin otettu jo yhteyttä, ja jotain me yhdessä tehdään ensi kouluvuoden aikana. Varmasti. Hyvä niin.
Juu, uusimmat numerot on tietty tiskin takana, mutta kun niille leikkelijöille kelpaa vähän vanhemmatkin lehdet. Ei ne kaikki mahdu tiskin taakse. Mahdollisesti ensi vuonna ei meille tule enää nuortenhömppälehtiä, sen verran kyllästyneitä ollaan.
Librarian: Kurjaa, mutta ymmärrettävää...
Pitäisikö olla joku rottimis-systeemi (eh, siis vasikoimisjärjestelmä), jossa saisi sakotonta aikaa kertoessaan kaverin uusista Suosikki-kuvista :)?
Ehkä tosiaan vuoden tauko tilauksissa herättelee kakrut?
Voin vakuuttaa, että yläkouluikäiset teinit PELAAVAT shakkia - ehkä jonkun shakkikerhon vetäminen voisi innostaa porukkaa enemmänkin, meillä homma on lähtenyt muutaman innokkaan pojan vanavedessä lentoon: kuusi peliä ovat lähes joka ruokatunti täydessä käytössä.
Erillistä pelinurkaa ei ole; pelin saa kaapista ja sitä saa pelata kirjaston pöydillä. Periaatteessahan shakki on hiljainen peli... :)
Kaisa N.
Lähetä kommentti