perjantaina, kesäkuuta 13, 2008

Mitä teini tahtoo?

Ihan ensiksi, lukekaa Hambergin Linan yökirja. Siitä saa vähän alkumakua Elämästä, jos tuo aika armollisesti on itseltä päässyt unhoittumaan.

Kyselyn tulokset ovat nyt valmiit. Sadastakahdeksastakymmenestäkahdeksasta (188) vastauksesta kävi ilmi, että:

1) blogin perustamisesta on kiinnostunut 72 nuorta

2) IRC-galleriasta 52 (ja jotkut kommentoi, että "kaikki osaa jo")

3) tiedonhakua kirjastossa esitelmän tekoa varten tahtoisi opiskella 82 koululaista - suurin innostusprosentti.

4) del.icio.us kiinnosti 56 teiniä, ja kuten Matti kommenteissa aiemmin epäili, palvelun tunnettavuus oli heikohko. Useampi kysyi, mikä ihme se on...

5) Flickr ja muut kuvapalvelut eivät myöskään olleet kaikille tuttuja, mutta kiinnostusta piisasi. Yhteensä 75 nuorta voisi olla valmis osallistumaan.

6) kirjavinkkaus innosti myös paljon: 77 oppilasta tahtoi tietää uutuuskirjoista, ja muutama erikoismaininta kauhukirjoista ja vampyyreista paljasti, että Kauhutäti oli kohdannut otollista maaperää.

Vastaukset olivat lähes kaikki todella asiallisia, ja ennen kaikkea paatunutta kirjastotyöläisen sydäntä kosketti se, että kysymyksiä oli todella pohdittu. Harvassa paperissa kaikki rastit olivat samassa sarakkeessa - yleensä muutama juttu kiinnosti, loput eivät.

Yhteenvetona sen verran, että ns. perinteiset kirjastojutut tuntuvat pitävän pintansa. Tiedonhaku ja kirjojen esittely. Muustakin ollaan kiinnostuneita, ja tuohon kirjastomme pitää pystyä vastaamaan. Ennen kaikkea toivon kuitenkin, että opettajat ottaisivat enemmän yhteyttä suoraan kirjastoon, kun esitelmien teko on ajankohtaista. Tällöin tiedonhaun opetus vastaa suoraan koululaisen tarpeisiin, eikä kirjastotyöläisen tarvitse hiki päässä keksiä hypoteettisiä esimerkkihakuja, joilla ei ole minkäänlaista relevanssia ihmisen elämässä.

Kyllä tästä jotain syntyy!

Koulujen loppumisen jälkeen on jotenkin orpo ja hylätty olo. Lapset karkaa kesälaitumille, eikä mulle ole mitään käyttöä... Jos joku järjestää mielettömät juhanuspippalot, otan vastaan kutsuja kommenttilootaani. Vaihtoehtona on juhannusyönä käydä tällaisella.

1 kommentti:

Book girl kirjoitti...

Aivan! Olen niin samaa mieltä tuosta tiedonhaun opetuksen ajankohdasta ja sen mielekkääksi tekemisestä. Paras valtti olisi se, että olisi jonkun oppiaineen projekti suunnitteilla, minkä tiimoilta voitaisiin opetusta pohtia tarkemmin. Juju on myös siinä, että tiedonhaun opetuksen pitää oppimisen varmistamiseksi olla oppilaille juuri sillä hetkellä tarpeellista ja hyödyllistä. Tai ainakin keksiä vetäviä tiedonhakukysymyksiä heitä todella kiinnostavista aiheista.

Muutenkin vastaukset olivat mielenkiintoisia!