sunnuntaina, marraskuuta 05, 2006

24/7?

Tänään sunnuntaina heräsin myöhään, luin dekkaria ja laskin pulkalla. Kävin kahdessa kaupassa. Eläköön joulunaika, kun kaksi kuukautta aikaisemmin saan kookosmaitoa myös sunnuntaina lähikaupastani.

Valkeakosken ja Lempäälän kirjastoauto on palvellut jonkin aikaa asiakkaita myös sunnuntaisin. Pääkaupunkiseudulla jotkut kirjastot ovat säännöllisesti auki koko viikonlopun. Erilaiset automaatti-systeemit (siis logistiikkapalvelut) mahdollistavat varattujen kirjojen noutamisen metroasemilta koska tahansa - ainakin lähitulevaisuudessa. Palautusluukut ainakin toimivat pienemmilläkin paikkakunnilla niin kauan, kun joku pissii niistä sisään. Saattaisi tosin jäätyä tällä kelillä samalla luukkuun kiinni, mikä osoittaisi oikeudenmukaisuuden toteutuvan maailmassa.

Pitääkö kirjaston olla avoinna aina?

Minussa asuu kaksi keskikokoista kirjastonhoitajaa, jotka ovat asiasta eri mieltä. Toisen mukaan sunnuntai olisi mitä sopivin kirjastossakäyntipäivä - rauhallinen löhöpäivä, jolloin saisi rauhassa lueskella lehtiä ja hakea mukavan videon iltaviihdykkeeksi. Lapset eivät olisi sokerihuuruissa niin kuin lauantaisin. Työntekijät saisivat kaksinkertaiset vapaat (tai palkan, mutta julkisella puolella raha ei ole ollut käytössä viimeiseen kymmeneen vuoteen...).

Mutta se toinen haluaisi olla kotona. Se haluaisi elää maailmassa, jossa jokaista mielihalua ei voi toteuttaa juuri sen syntymähetkellä. Kirkon mielipiteillä on osansa, mutta mikä instituutio pahemmin rikkoo omaa käskyään tässä suhteessa? Kuitenkin "muista pyhittää lepopäivä" voi kantaa mukanaan monenlaista sisältöä. Yksi seitsemästä voisi olla sellainen päivä, ettei siitä pääsisi mihinkään. Ei pystyisi pakenemaan perhettä tai itseään, vaan olisi pakko vain *olla* yksi kokonainen päivä. Olisikohan se vaarallista?

Työvoimapoliittisesti ongelmia on monta lisää, mutta kysynpä silti:

Olisiko ihanaa, jos kirjaston ovesta voisi kävellä sisälle aina - ja joku ottaisi vastaan?

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

sunnuntaiaukioloa enemmän kaipaisin pidempiä aukioloaikoja iltaisin tai jopa öisin. minä viihtyisin kirjastossa yöllä. etenkin jos olisivat silloin valotkin hieman himmeämmällä.
-strangelove-

Anonyymi kirjoitti...

Sunnuntai on kotilöhöpäivä, jolloin harvoin käyn edes keskustassa... Mutta kesälauantaisin saisivat kirjastot olla auki!

antitäti kirjoitti...

Yökirjastoja on kokeiltukin joskus, ainakin Taiteiden yössä tms.

Itse olen yöihminen ja joskus mietinkin, että voisin hyvin tehdä yövuoroa kirjastossa. Saisi ainakin tuoreen lehden :).

Kesälauantaita on mietitty varmaan moneen kertaan joka paikassa. Toisaalta ihmiset ovat mökeillänsä eivätkä kirjastossa - toisaalta taas mökkikuntien kirjastot olisivat varmasti kovassa käytössä. Dekkarit, grillaus- ja puutarhakirjat liikkuisivat hyvin!

Anonyymi kirjoitti...

Kirjastot, nuo ajatuksen temppelit, voisivat kyllä olla aina auki. Ei tarvitsisi aina muistella, että mihinkäs aikaan se oma kirjasto aukesikaan ja milloinkas se taas menikään kiinni. Homma vain pitäisi hoitaa, etteivät kirjastonhoitajattaret joutuisi papittaren roolissa uhraamaan koko elämäänsä työlle.

kiiruna kirjoitti...

Mun on helppo olla tyytyväinen nykyisiin aukioloaikoihin, sillä asun muutaman korttelin päässä pääkirjastosta ja muutenkin liikkuu siinä kulmilla päivittäin.

Lauantaina joskus myöhästyn kirjastosta, mutta ehtisinkö, jos kirjasto olisi auki pitempään? En välttämättä :) Ja netin kautta asiointi onnistuu melkein mihin aikaan tahansa, se on hyvä.

Anonyymi kirjoitti...

Armoa meille kirjastotyöntekijöille, EI sunnuntaiaukioloja, kiitos!

Itse menin viime perjantaina asiakkaana yökirjastoon (Halloween). Klo oli 19.20, eikä siellä ollut valoja, vaan joku "kauhukuja". Kyllä ärsytti, kun minä ja perheeni olisi halunnut lainata oikeasti kirjoja! Lähdimme heti pois.

antitäti kirjoitti...

Niinpä niin, Jaatina, tiskin tällä puolella ei asia minuakaan kovasti houkuta...

Ehkä sunnuntait menisivät sitten kaupan tavoin opiskelijatyövoimalla, perheettömien mielipäivinä?

Itse en haluaisi uhrata kaksivuorotyön ja lauantaivuorojen lisäksi enää enempää vapaa-aikaa perheeltä työlle.

Asiakkaana kyllä voisin ajatella toisin, vaikka tässä kommenttiketjussa ymmärrystä meille näyttää löytyväkin :).

Anonyymi kirjoitti...

Jutulla on vähintäänkin kaksi piippua... Jeesuksen sanoin sapatti on ihmistä varten eikä toisinpäin, ja joillekin sunnuntai voisi olla paras kirjastopäivä (allekirjoittaneelle muun muassa...) mutta en kyllä haluaisi pakottaa ketään työntekijää viettämään sunnuntaipäiviään siellä - tulee paha omatunto joskus kaupassakin...

Kirjastojen kiinniolo kesälauantaisin ei muuten ole oikein mennyt perille. Työskentelin parina kesänä kulttuurikeskuksen matkailuinfossa ja lauantaisin talossa ramppasi jatkuvasti väkeä ihmettelemässä, että eikö kirjastoon pääsekään...

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen työssä ihan muulla alalla, ja meillä viikonloppu- ja sunnuntaityöt ovat itsestäänselvyys. Itse asiassa sunnuntaivuoroista jopa taistellaan, koska siitä saa sen tuplapalkan - kyllähän se kukkarossa lämmittää.
Olisi se vaan mukavaa jos kirjastot - ja minusta kyllä kaupatkin, ympäri vuoden - olisivat auki myös sunnuntaisin. Toki ymmärrän "muutosvastarinnan" työntekijöiden keskuudessa, ja ihan kokonaan oma juttunsa olisi se, kuka viulut sitten maksaa?

antitäti kirjoitti...

Julkisella puolella valitettavasti palkkauksessa eivät yli- ja viikonlopputyöt oikein näy. Ainakin joissain kirjastopaikoissa tiedän sunnuntaikorvaukset maksettavan vapaina.

Vakihenkilöstölle vapaatkin varmaan kelpaavat, mutta ekstroille taitavat olla yhtä tyhjän kanssa?

Anonyymi kirjoitti...

En kylla nyt vastaa sunnuntaikyselyyn (paitsi etta ok, olisi minusta kiva,jos kirjasto olisi ihan aina auki... ;) ), mutta piti alkaa laittamaan linkkia, johon tormasin. Voi olla etta olet jo tietoinenkin tasta, mutta kummiskin...
http://jemory.blogspot.com/

Anonyymi kirjoitti...

Kirjastolaisena en kannata sunnuntaiaukioloja. Asiakkaistakin suurin osa viettäisi sunnuntaitaan muualla. Muilla aloilla sunnuntaitöistä kai saa tuplakorvauksen, en usko että kirjastot tekisivät samaa. Miksi kaikkien paikkojen pitäisi olla sunnuntaisin auki?