sunnuntaina, joulukuuta 04, 2016

Arkhimedeen laki dinosauruksille

Vesiprojekti on osaltani ohi, ja lopuksi sain tutustua kellumiseen, Arkhimedeen lakiin, pintajännitykseen ja nosteeseen. Yleissivistykseni on kohonnut 100% näiden oppimisprojektien myötä. Kun katselin videota lukiotason fysiikasta ja mietin, miten muokkaan sen eskareille, sai aivonystyröitä todella käyttää...

Kellumista oli helppo tutkia käytännössä dinosaurusten, folion, muovailuvahan ja veden avulla. Kellumista ei ollut helppo tutkia käytännössä loiskuvan veden avulla.


Sanomalehti imee kohtuullisesti vettä ekaluokkalaisen pöydän alta, mutta vielä tehokkaampia ovat puuvilla-, frotee- ja villasukka.

Märkä oppilas on iloinen oppilas.


 Lopputulokseksi saatiin, jotta foliosta tehty alus kelluu paremmin kuin muovailuvahasta tehty, mutta aluksen muodolla on huomattavan suuri merkitys.

Tämän koulun kanssa olen viettänyt koko syksyn, ja käynyt kuudessa eri ryhmässä ainakin vierailemassa. Muksut alkoivat tulla tutuksi ja opettajaporukka on ihan mahtava!

Valitettavasti viimeinen kerta jäi väliin, sillä "ilman ääntä ei koulumaailmassa tee mitään", kuten konkariopettaja asian ilmaisi.
 Kahden eri kakkosluokan kanssa tehtiin ryhmätöitä kotimaisen metsän eläimistä. Toinen luokista oli käynyt kirjastolla juttelemassa kuvien hakemisesta ja niiden käyttämisestä, luokassa puhuttiin nopeasti myös luotettavista tiedonlähteistä ja tiedon ilmaisemisesta omin sanoin, omilla ajatuksilla.

Suuri osa näissä projekteissa oli varattu itse ryhmätyötyöskentelyn opetteluun. Eri persoonallisuuksien yhteistyö ei ole aina helppoa - samoin oman paikan löytäminen ryhmässä, työnjako ja sen noudattaminen, sitkeys ja neuvottelutaito tulivat puheeksi useammassakin porukassa.

On vaikea ymmärtää, kuinka helposti kaikki kuitenkin sujui ja kuinka fiksuja nykylapset ovat. Kaltaiseni ryhmätyövihaaja muisteli omia kouluaikojaan ja sitä, kuinka jotkut tekivät, jotkut eivät ja se oli opettajasta ihan ok. Eipä ole nykyään. Aikuisen läsnäolo oli tärkeää, mutta monet asiat selvisivät ihan lasten omilla neuvotteluillakin. Lopputuloksista oltiin kaikki todella ylpeitä!

Ykkösluokkalaisten Suomi-kirja etenee huikeaa vauhtia. Yhdellä tunnilla piirrettiin ja valokuvattiin kirjaan tulevia piirroksia, toisella taas keskityttiin jo itse BookCreatorin käyttöön. Vaikka luku- ja kirjoitustaitoa ei vielä kovin paljon ole, ohjeiden omaksuminen ja noudattaminen on aika ilmiömäistä. Vertailuna se, että harjoittelimme kirjaston sisäisessä iPad-koulutuksessa saman ohjelman käyttöä, eikä siitä sen enempää :D...

Oppilaat tekivät omat sivunsa kokoamalla oman kuvansa ja tekstinsä kirjan sivuiksi, ensi viikolla opettaja kokoaa ne yhteen ja tekee kannen ja sisällysluettelon. Menen vielä yhdeksi päiväksi ensi viikolla oppialiden kanssa äänittämään tekstien lukemista, sillä pitäähän siitä samalla äänikirja saada!

Metsossa ollut Nordic E-lit - kirjallisuusnäyttely tuli vierailukäynnillä tutuksi yhden koulun 3-6 - luokkalaisille. Vaikka vierailu on aika... hmmm... aktiivinen isohkon porukan kanssa, oli oppilaille jäänyt mieleen paljon asioita ja teoksia, hyviä perusteluita lempijutuista ja ideoitakin.

Viime viikolla aloitettiin oman elektronisen kirjan tekoa, pohjana mielikuvitus, oma kuvitus, äänet, mahdolliset videot ja ThingLink-ohjelma. Tämän porukan parissa on tarkoitus viettää paljon aikaa seuraavan parin viikon aikana.

Ei kommentteja: