maanantaina, huhtikuuta 19, 2010

Pirkkalan lukevin luokka 2010

Kirjastoilla on vähän rahaa, paljon intoa, kohtuullisesti aikaa ja ristiriitaisesti kykyä tehdä yhteistyötä koulujen kanssa.

Perusasiat ovat yleensä hoidossa: tiedonhaunopetus, vinkkaus, luokkakäynnit... Erilaiset tapahtumat, tempaukset ja kilpailut ovat sitten luksusta, jota on kiva joskus järjestää, mutta peruspalvelua se ei ole. Minusta.

Yritän kerran vuodessa järkätä jonkun suuremman tapahtuman, johon saadaan rahoitusta yleensä lääniltä. Kirjailijavieraita on mukana aina, lisäksi jotain "omasta päästä" - tekstiviestirunokilpailu Hynysen tuomaroimana, pari vuotta sitten koululaisten videovinkkaus ja nettiäänestys voittajasta tms.

Tänä keväänä vedettiin läpi toisen kerran Pirkkalan lukevin luokka -kisa. Onnittelen itseäni hyvästä toteutuksesta, joka delegoi työn aika tasaisesti kaikille aikuisille ja antaa vastuuta oppilaille itselleenkin.

Kisa on suunnattu Pirkkalan alakouluille, ja kilpailuaika on n. kuukausi. Tässä ohjeet lyhyesti:

"Oppilaat lukevat kirjan, ja näyttävät sen opettajalle, joka kerää luettujen kirjojen sivumäärät ylös. ”Kirja” voi olla mikä tahansa ikätason mukainen teos – sarjakuvista tietokirjoihin asti. Viimeksi jotkut opettajat rajasivat aineiston yksinkertaisuuden vuoksi romaaneihin ja muuhun kaunokirjallisuuteen. Kukin toimikoon omantuntonsa mukaisesti.

Toivon opettajilta myös kohtuullista realismia :). Te tunnette oppilaanne, ja jos entinen kirjanvihaaja tikuttaa tuhansia sivuja tekstiä viikossa, muutama tarkistuskysymys kirjojen sisällöstä, päähenkilöstä, juonesta yms. on ehkä tarpeen… Tarkoituksena on todella lukea.

Tämän jälkeen opettaja laskee yhteen kaikkien oppilaiden lukemat sivut saaden tulokseksi koko luokan yhteissivumäärän. Tämä summa jaetaan luokassa olevien oppilaiden lukumäärällä, jolloin tuloksena on luokan keskiarvo. Näin pienet ja suuret opetusryhmät ovat vertailukelpoisia keskenään.

Jokainen opettaja ilmoittaa vain keskiarvon minulle."

Yhteensä kisaan osallistui 42 luokkaa! Se on aika paljon Pirkkalan kokoisessa kunnassa. Yhteensä pienet riivelöiset lukivat 41 476 sivua.

Voittajaksi selviytyi Toivion koulun kuudes luokka, jonka keskimääräinen luettu sivumäärä oli hurjat 3021,4 sivua.

Palkkioksi on toivottu jotain "ei-lukemista", mihin myönnyn auliisti. Viimeksi ostimme voittajaluokalle elokuvaliput, ja tällä kertaa kustannamme luokkaretken sisäänpääsymaksut Suomenlinnan lautalle, Eläintieteelliseen museoon ja Sea Lifeen. Lisäksi erityisahkeralle lukijalle annettiin 40 euron lahjakortti - kirjakauppaan :)!

Huomenna on paikallislehdessä juttu voittajaporukasta, jotka osasivat tuulettaa oikein mallikkaasti.

Ei kommentteja: