tiistaina, helmikuuta 16, 2010

Lukupäivä

Kirjavinkkarina minulla on etuutena yksi lukupäivä kuukaudessa. Lähes aina pystyn sen myös pitämään. Silloin en mene työpaikalle, vaan kannan muutaman päivän kuluessa kassillisen kirjoja kotiin ja viritän koneen valmiiksi. Lukusatsi riippuu luonnollisesti siitä, millaista vinkkausta valmistelen: englantia lukiolaisille, yleistä innostusta kakkosille vai angstia teineille...

Omalla työpaikallani lukupäivään suhtaudutaan positiivisesti, mutta olen kuullut myös skeptikkoja, joiden mielestä etätyö on vain kauniimpi ilmaus lomapäivälle.

Nähdäkseni - ja näyttääkseni myös muille - kirjasin ylös, mitä tapahtui eräänä helmikuun torstaina, kun kotona oli vain Mörkö, minä ja työmotivaatio. Ja ne kakkosten kirjat.

******************

Herään 8 maissa, postien tsekkaus, työkänny esiin. Kahvia. Paljon kahvia.

8.45 Ihana koira:

Nostovinkkauksena epälukijoille, aiheena mustasukkaisuus, hylkääminen, eläimistä pitää pitää huolta. Kultainen tappajaemu ja ystävyyden ylistys. Tästä on hyvä aloittaa.

8.50 Kirjoitan lyhyen vinkin ja lähetän sen työpostiin, xx kuppi kahvia. Taustamusiikkina Brucea.

9.30 Koulun arvoitus

Ei paras, mutta kelpo Lasse-Maija. Mukaan luokkaan vaikka kopioitu seteli, aikuisille vähän eläkejärjestelmäkritiikkiä ja huokaus: "Salassa nuuskaaja ja kaksi salaa rakastunutta - miten tämä vielä päättyy?"

Vinkit kirjoitan jokaisesta kirjasta välittömästi luettuani kirjan, ja lähetän ne.

10.05 Akimbo ja käärmeet

Täydellinen vinkkauskirja. Käännös oli kömpelömpi kuin muistin, mutta kun toiminta alkaa, sekään ei haitannut. Hyvä yhdistelmä tietoa, eläinsuojelua, erilaista Afrikka-kuvaa ja jännitystä. Jos käärmeet iljettää, tämä ei TODE ole sinun kirjasi.

Haaveilen hetken viljakäärmeestä uudella lastenosastolla, mutta saan tylyn tuomion Facebookin kautta virkailijaltamme. Pitänee tyytyä kotiloon tai sirkkaan.

11.04 Tuukka-Omar

Vaikeita aiheita, hyvin kirjoitettu. Täytyy luetuttaa kohderyhmällä ja katsoa, mitä mieltä ovat äideistä, jotka ovat kadonneet ylittäessään järveä, autotallissa sairaslomansa viettävistä isistä, matoilla lentävistä arabeista ja yökastelusta.
Taustamusiikkina Nick Cavea, koska synkkyys on pop ja mies näyttää niin kärsivältä, että voi hyvinkin kärsiä T-U:n kanssa samasta vaivasta.

(jälkihuom. Kohderyhmä innostui kovasti. Vielä kun löytäisin oikean vinkkaustavan tälle)

11.12 Professori Kirsikka

Höh. Piti tulla scifistinen robovinkkaus, mutta mistään kulmasta tähän en kiinni pääse. Höh. Money for Nothing.

11.33 Kapteenin salaisuus

Ykkös-kakkosille hauskaa ja harmitonta. Kopio-raybanit päähän vinkkaukseen.

11.49 Herra Kroko rokkaa

Idols-maailman kritiikkiä - ja tapa päästä laulamaan luokan edessä ammuvainaan nuotilla. Hyvä vinkattava. Pakko etsiä Youtubesta Crocodile Rock, hihityttää.

12.24 Sorsa norsun räätälinä

Tätä lukiessa tuli syötyä kipollinen puuroa, joka ei ollut liian kuumaa eikä kylmää, vaan juuri parahultaista. Luin viimein kirjan kokonaan. Suosikkini Lumikki piti pintansa, mutta kyllä Pieni Punalätsä ja Kettu ja karhu vetivät tiukoille. Ja Jäärä-Pykälä, jonka kommentista tulee uusi mottoni: "Olen noita, ja eiliset haihtuvat päästäni kuin sumu."

12.45 kahvia!! AC/DC:n säestyksellä. Kotiin tulee joku, ja valittaa huonosta musiikkimaustani. Onneksi minä ja muu Ratina tiedämme paremmin kesällä.

13.03 Aapo ja lassokostaja

Tämä ja mokapartio ovat lemppariAapojani. Koulukiusaaminen ja Isot Pojat ovat takuuaiheita!

13.15 Pari työpuhelua ja kotiintulijoiden hätistelyä

13.29 Hirvi ja hiiri

Kaksi pientä tarinaa alkulukijoille. Samastun syvällisellä tavalla hiireen - etenkin eräretkeilijänä! Kirjoittaminen on pahantuulista puuhaa, mutta aina se luonnon voittaa.

13.50 Välipalaa. Nukuttaa, ei voi antaa periksi. Siirryn kovempiin aineisiin:

14.06 Väinö ja rotta Kanarialla

Tämä oli jäänyt sarjasta lukematta. Etelän reissulle mukaan salakuljetettu rotta antaa vauhtia perhe-elämään sanan monessakin merkityksessä. Pimeässä hohtava rotta ja lehmänpierut niittaavat lopputuloksen mainion puolelle. Soitan Clashin Should I stay or should I gon muistoksi Portugalin matkasta, jolloin opin paljon inhimillisistä rotista.

16.18

Nuru ja karvamammutti, ikivanhaa WSOY:n Lasten toivekirjasto-sarjaa! Mammuttikoululle sisarvinkkausteokseksi. Hauskoja juttuja siitä, kuinka luolamies Nuru keksii vahingossa mm. kelkan ja ♥ sukat ♥. Rollareita, Brown Sugar - ei liity kirjaan, ennemminkin mielialaan.

Lukutauon aikana suoritetaan väestönhoidollisia toimenpiteitä.

17.30 Halloweentown

Harrypotter-rippausta yhdistettynä Sanomamagazineslaatuun. Auts. "Toistaiseksi Sophie oli viihtynyt erinomaisesti kesäkoulussa. Ja miksipä ei? Hän sai hengailla Stephanien ja Sylvien kanssa ja tehdä kaiket päivät makeita taikoja."

Tekee kipeää. Se kuoli käsiin. Metallican Unforgiven, KAKSI kertaa.

*välissä syömistä, pakollinen lauman kokoaminen ja suihkutus. Vähän suklaata, paljon kahvia, lukemista sohvalla, jotta Toinen lämmittää samalla varpaat.* Danzigin Mother.

21.15

Pullman: Olin rotta

Päivä on hyvä lopettaa menestykseen. Varsinainen viktoriaaninen lukuromaani, jossa kunnioitetaan niin Dickensin kuin Tuhkimonkin maailmaa. Tarina on hieno, mutta suurimman vaikutuksen teki näkökulman valinta. Mykistys. Samalla muistelin hienoja vinkkarireissuja, joissa olen nähnyt kaljun parimetrisen esittävän vakuuttavasti pientä eksynyttä poikaa. ”Olin rotta” – kuulen äänen korvissani ja tekee mieli antaa sille juustopallero pahimpaan nälkään :).

************************

Kirjavinkkarien Entressen kokoontumisajot on dokumentoitu hienosti Kirjavinkkariblogissa!

6 kommenttia:

Tarja Pyyaho Myyrmäen lastenosastolta kirjoitti...

Tervehdys,

Hauska kuvaus vinkkarin etäpäivästä, ja kuulosti musiikkivalintoja lukuunottamatta aika tutulta. :) Mitä luulet, mitkä noista mainitsemistasi kirjoista menisivät myös kolmosille? Olen vasta aloittelemassa kirjavinkkarin uljasta uraani - vinkattavaa pitäisi keksiä kolmosille ja nelosille - ja olen pyrkinyt hyödyntämään kaikki vastaan tulleet kollegiaalisen avun mahdollisuudet.

Olin myös viimeviikkoisen kirjavinkkariseminaarin yleisön joukossa, ja huomasin sinun vinkkaustasi seuratessani, että vinkkasit juuri sellaista kauhua & fantasiaa, josta minäkin pidän. Mitä kauhua tai fantsua siis vinkkaisit tai olet vinkannut kolmosille tai nelosille; onko jotain mielestäsi ihan ehdotonta? :)

antitäti kirjoitti...

Tarja: Tervetuloa vinkkariporukkaan :)! Noista lukemistani LasseMaijat, Akimbot ja Väinö+rotat menee vielä 3-4 -luokkalaisille ihan ok. Lassemaijat on siitä kivoja, että ne ovat "oikeita dekkareita" vaikka niissä on vähän tekstiä, ja sopivat siksi esim. mamutaustaisille tai lukivaikeuksisille. Kuitenkin suht katu-uskottavaa kamaa :).

Lisää vinkkejä ja listoja saa Kirjavinkkariblogista, esim. täältä http://vinkkarit.vuodatus.net/blog/category/Vinkkauslistoja+3.-4.+luokka

Varsinaista Kauhua en yleensä noin pienille vinkkaa, jännää ja kauhuhuumoria kuitenkin. Mercerin Siskoni, vampyyri -sarja on hömppää, mutta syvenee paremmaksi jatkuessaan. Apps: Ukkini on vampyyri toimii aina, sarja on Mosterijengi. Oikeasti jännänä olen vinkannut ainakin Lähteenmäen Salakari-sarjaa, josta on helppo valita hyytävä lukupätkä.
Martinin Kauhukartano-sarja menee myös helposti niillekin, jotka eivät ole kovin hyviä lukijoita. Fantasiasta Enorannan Omenmean vallanhaltija niille, jotka lukevat paksuja kirjoja ja Reeta Aarnion fantasiaa niille, jotka tyytyvät ohuempiin. Maan kätkemät on jännempi kuin Veden vanki. Angie Sagen Septimus Heap-sarja on tosi hyvä!

Ja sitten jotain perinteistä kummitusjuttua pitää olla - vaikka Sisätön Kummitusten luokka tai kansanperinnettä.

Kun pääset tositoimiin, laita ihmeessä vinkkauslistaasi esille!

Tarja P. kirjoitti...

Suurkiitokset! Noista vinkeistä on varmasti hyötyä. Erityisesti nuo jännemmän puolen vinkit on mulle kullanarvoisia, koska kovasti haluaisin usuttaa lapsosia sinne kauhun ja fantasian suuntaan (se mielikuvitus!), mutta koska omasta kolmas- ja neljäsluokkalaisuudestani on jo vierähtänyt, öh, tovi, niin on vähän vaikea nähdä, mikä on liikaa jännäystä ja mikä taas ihan sopivasti.

Perjantaina on taas etäpäivä, joten ei kun oman osaston hyllyjä penkomaan! ;)

Hanna kirjoitti...

Moi
Mä en ole koskaan vinkannut lapsille, ja aikuisillekin aika harvoin, mutta tuo Itkosen Sorsa norsun räätälinä taitaa päästä meidän seuraavan kirjavinkkipiirin listalle. Vaikuttaa just semmoselta kirjalta, josta on iloa aikuisellekin. Kiitos vinkistä!

Kotkan kirjastonhoitaja kirjoitti...

Tarjalle tosiaan terkkuja ja onnea aloittelevalle vinkkarille. Vinkkariblogi ottaa innolla vastaan vinkkauslistasi ja ennen kaikkea vinkkauskokemuksesi. Meillä on jo aika lailla kokemuksia vinkkaamisesta, mutta kirjoittajina ovat enimmäkseen jo vuosia vinkanneet ja olisi kiva saada vinkkariblogiin juttuja myös vasta-alkajalta. Erityisesti siitä, että jännittikö ja jos jännitti niin mikä ja kuinka siitä selvisit.

Kaikki tällaiset kokemukset ovat avuksi muille aloitteleville vinkkareille. Joten pliis, kirjoita lyhyt juttu aloittelevan vinkkarin käsien vapinasta ja/tai onnistumisen kokemuksista. Voit laittaa jutun vaikka Reettalle. Ja vaikket koskaan saisi aikaan kahtasataa sanaa vinkkauksesta, niin silti valtavasti onnea aloittelevalle vinkkarille!

markku-setä

Tarja P. kirjoitti...

Markku-sedälle kaunis kiitos onnentoivotuksista - vähän jo kyllä jännittää uusi tilanne, mutta jostain syystä luotan siihen, että koen oloni kotoisaksi silläkin kentällä. Ja lupaan toki avautua vinkkauskokemuksistani heti, kun kokemusta on jaettavaksi asti. :)