perjantaina, tammikuuta 09, 2009

Muista lepuuttaa pyhäpäivä?

Kaurapussi on paras ystäväni tietokoneen lisäksi, ja niillä on suora korrelaatiosuhde tällä hetkellä. Mitä enemmän konetta, sen enemmän särkylääkettä ja Parasta Kaveria. Pakko silti päästä sanomaan sananen aiheesta, joka kiihdyttää kirjastomaailmaa.

Sunnuntaiaukiolot. Juu, ei ja millä ehdoilla? Keskustelua voi käydä lukemassa mm. täältä.

Olen kahtalainen: ihminen ja kirjastolainen.

Kirjastolaisena olen ehdottomasti sitä mieltä, että kirjastojen tulisi pitää ovensa auki myös sunnuntaisin. Perheet viettävät viikonloppuisin aikaa yhdessä, lauantaisiivous ja -sauna on suoritettu ja kirjastoon olisi mukava poiketa. Eräs tuttava kommentoi, että kirjastot voisivat kapinoida ruohonjuuritasolla markkinataloutta vastaan tarjoamalla epäkaupallista tekemistä sunnuntaiksi, toimia suurten kauppakeskusten kilpailijoina ajankäytön suhteen. Tai se ei tuttava ihan noin sanonut, radikalisoin hiukan :).

Monessa paikassa, joissa sunnuntaita on kokeiltu, se on havaittu vilkkaaksi ja toimivaksi kirjastopäiväksi. Rentous, lapset ja vapaa-aika leimaavat kirjastojen viikonloppuja - siis mukavia työpäiviä.

Ihminen minussa: Niin, *työ*päiviä. Kaupat käyttävät paljon tuuraajia ja opiskelijoita sunnuntaisin, mitä on ehdotettu myös kirjastoihin. Tällöin palvelun taso ainakin huojuu, jopa suoranaisesti kärsii. Onko mikä tahansa aukiolo parempi kuin suljetut ovet silloin tällöin ja hyvä palvelu muuten?

Pitäisikö sunnuntaityöskentelyn olla pakollista vai vapaaehtoista? Viikkovapaat eivät ainakaan perheellisillä korvaa yhteisiä viikonloppuja, eikä sinkkuus taida olla hyväksyttävä syy pakottaa niitä lapsettomiakaan töihin. Olen kuullut juttuja, joiden mukaan joissain kunnissa sunnuntaityöt on korvattava vapailla - rahallista korvausta ei ole mahdollista saada. Työehtosopimuksen lukemiseen pitänee varata aikaa...

Asiakkaana minä menisin mielelläni sunnuntaisin kirjastoon. Oikein tosi mielelläni. Menen minä kauppaankin, vaikka tunnen usein hiukan huonoa omaatuntoa.

Todellisuudessa minussa asuu pieni punainen tamperelainen, joka kysyy aina uudelleen: Onko aina pakko saada kaikkea heti? Etkö osaa suunnitella elämääsi niin, että varaudut edes joihinkin asioihin etukäteen tai elät hetken ilman niitä. Onko yhteiskunnan pakko olla 24/7 -muotoinen instant-palvelupaikka?

Taitaa olla niin, että olen periaatetta vastaan, mutta käytännön puolella. Kun kirjastomme viimeistään muutaman vuoden sisällä ryhtyy aukaisemaan ovensa sunnuntaisinkin, tulen tekemään töitä ihan tyytyväisenä.

Lopuksi kerron vielä, että olen tänään kokenut yhden elämäni huippuhetken. N. kymppivuotias asiakas oli kuvannut Antitätiä sanoen: "Se, joka olisi Indican laulajan näköinen, jos sillä olisi pitkä tukka"!!!

Anteeksi, Jonsu. Tiedän, ettei hiusten pituus ole ainoa ero, mutta anna mun nauttia edes hetki :)!

15 kommenttia:

Kaisa kirjoitti...

Hm - kunhan kirjastot alkaisivat olla auki ensin kesälauantaisin, niin sen jälkeen voisin olla valmis keskustelemaan siitä sunnuntaista. :) Se on joskus oikeasti ikävää, kun sateisena kesälauantaina ei ainakaan meillä kirjastoon pääse - eikä perjantainakaan enää klo 16 jälkeen muistaakseni.

antitäti kirjoitti...

Kaisa: Ei meilläkään olla auki kesälauantaisin :/. Perjantaisin kyllä seitsemään. Kesät on vaikeita, kun toisaalta kävijöitä on aurinkoisina päivinä vähän, mutta lomalaiset ja mökkiläiset kaukaakin haluaisivat tietysti käydä lukaisemassa lehdet, hakemassa murhia mökille ja vilkaista sähköpostit.

Suurin ongelma taitaa kuitenkin olla henkilökunta, joka tahtoo jostain kumman syystä lomailla myös ;), ja siksi väkeä on naftisti aukiolojen turvaamiseen.

Anonyymi kirjoitti...

Kesälauantait ovat toden totta vaikeita suurissakin kirjastoissa. Jos sijaisrahaa oikeasti olisi, ei tietenkään olisi mitään ongelmaa. Mutta kaupungeissa ja kunnissa ei oikeasti ymmärretä kirjastojen sijaisten tarvetta - virastothan ovat kesäisin usein kiinni ja siellä ne työt odottavat kiltisti työpöydällä viranhaltijan lomailun ajan.
Meillä taas heinäkuu on usein lainauksen suhteen se vilkkain kuukausi - ja paras kesälomailukuukausi myös lähes kaikkien kirjastolaisten mielestä...
Vetehinen

antitäti kirjoitti...

Vetehinen: Meilläkin heinäkuu on talven ekojen kuukausien lisäksi vuoden vilkkainta aikaa. Mökkiläisiä on jonkin verran, ja ennen kaikkea monen mielestä lomalla on ihanaa lukea - satoi tai paistoi!

Kuulin, että jossain päin Suomea yritettiin sulkea koko kunta heinäkuuksi, jotta lomat olisi saatu pidettyä "kätevästi". Diktatorinen suunnitelma oli sitten kaatunut nimenomaan kirjastoon (ja sosiaalitoimeen), jotka onneksi olivat saaneet pointtinsa selväksi.

Seuraavaksi olisi sitten vähennetty määrärahoja, kun lainaukset olisi laskussa :O...

Anonyymi kirjoitti...

Niin, paljon kirjastolta haluttaisiin mutta mitään siitä ei olla valmiita maksamaan. Minä en suostu säännölliseen sunnuntaityöhön ilman kaksinkertaista palkkaa (vähintään) ja sitä ei taida olla koskaan tulossa.

kruiser kirjoitti...

Lepuuttajat lepattajat, eikun lepattajat, vai miten se CMX:n biisi meni...

asiaan:
tätähän kanssasi pohdittiinkin enkä vieläkään pysty asettumaan pelkästään kummankaan vaihtoehdon kannattajaksi. Nyt kun kaupunki teki SEN PÄÄTÖKSEN alkaa itsellä lauantaityöt -pitkästä aikaa. Rehellisesti olen itse siitä pelkästään iloinen.
Ja perheen kanssa sunnuntait tulee aikas usein vietettyä kirjastossa(kin).
Toisaalta vastustan kiivaasti kauppojen sunnuntaiaukioloja, mutta sielläkin tulee käytyä. Hmmm.

antitäti kirjoitti...

Librarian: Eikös tuplakorvaus ole sunnuntaipalkka ihan yleisesti? Se, pystyykö sen jollain tavalla (ja vielä hyväksytysti) kiertämään, onkin jo toinen juttu :/...

Kruiser: Ei ole helppo juttu, ei. Parasta olisi, jos jokaisesta kirjastosta löytyisi ihmisiä, jotka tekisivät viikonloppuja mielellään, vapaaehtoisesti. Itsellänikin on ollut sellaisia elämäntilanteita, joissa la ja su-vuorot olisivat olleet parempia kuin arkityö.

Anonyymi kirjoitti...

1) Minusta tässä keskustelussa useimmin käytetty perustelu eli että sunnuntaisin olisi ihmisillä eniten aikaa käydä kirjastoissa on jotenkin omituinen ja loukkaava. Emmekö me kirjastotädit ole muka ihmisiä? Milloinkas meillä on se vapaapäivä jolloin ehdimme olla ystävien, sukulaisten ja perheen kanssa?

2) Näillä liksoilla ei edes tuplapalkka ole oikeastaan riittävä kiihoke mennä sunnuntaiksi työhön. Pienin korvaus voisi olla kaksi täyttä vapaapäivää siitä hyvästä, että pitää kirjastoa auki viisi tuntia sunnuntaina.

3) Perheellisten ei ole ihan helppoa järjestää lastenhoitoa sunnuntaiksi, koska päivähoito ei toimi sunnuntaisin. Jos oikeasti halutaan, että kaikki on auki joka päivä (Ja kenellä tällöin on enää vapaa-aikaa sunnuntaisin käydä kirjastossa!!!), niin sitten tarvitaan myös päivähoitopaikkoja viikonlopuille.

Olen muuten ollut kirjastossa töissä sunnuntaina ja kyllä se, että ihmisillä on aikaa käydä kirjastoissa ei todellakaan tarkoita sitä, että he käyttäisivät tätä mahdollisuuttaan käymällä kirjastoissa. Kävijämäärät olivat aneemisia ja sunnuntain työvuorot tylsää käkkimistä. Ei kiitos lisempää sitä herkkua. :(

En todellakaan kannata kirjastojen sunnuntaiaukioloja. Minusta kaupatkin saisivat olla sunnuntaisin kiinni. Ei kaiken tarvitse olla 24/7 auki.

Anonyymi kirjoitti...

En ajattele sunnuntaita mitenkään kirkollisessa mielessä pyhitettävänä päivänä, mutta muuten olen kyllä sitä mieltä, että ei kaiken tarvitse tosiaankaan olla auki jokaisena päivänä.

Nykyisin elämän tahti on aika hektistä muutenkin, joten kyllä meillä ihmisillä voisi olla viikossa edes yksi päivä, jolloin voisimme jättää arkisten asioiden hoitamisen ja huilata vähäsen.

Kaikesta huolimatta minulta irtoaa varovainen "jaa" sunnuntaipäivien aukioloille - mutta vain ja ainoastaan siinä tapauksessa, että siltä päivältä maksetaan myös oikeanlainen korvaus. Viikkovapaa ei kelpaa, ei missään tapauksessa.

Sunnuntait voisivat olla alkuun aika hiljaisia päiviä, mutta ehkä siihen tulisi muutos kun ihmiset tottuisivat uusiin aukioloihin - mene ja tiedä! Jos ajan myötä kävisi kuitenkin ilmi, että kävijöitä ei riitä, niin sitten voitaisiin palata normaaliin käytäntöön.

antitäti kirjoitti...

Markku: Tuli ainakin yksi selvä mielipide :)! Hyviä pointteja.

Matti: Ja yksi epäselvä lisää :). Olisi mielenkiintoista nähdä, kävisikö niin kuin sanot: vähitellen ihmiset oppisivat tulemaan kirjastoon. Vai päinvastoin: alkuinnostuksen jälkeen asiakasvirta hiipuisi.

Jossain keskustelussa mainittiin siitäkin, että sunnuntai-aukiolo korvaisi lauantain. La kiinni, su auki?

Anonyymi kirjoitti...

Meillä keskusteltiin tästä sunnuntaiaukioloajasta ja mulle ainakin väitettiin että ei siitä mitään kaksinkertaista palkkaa tulla (meillä) maksamaan, ainoastaan kaksinkertainen vapaa ja sekin niin että jos kirjasto on auki vaikka 10-14 ja ollaan töissä 9-14 niin siitä saa 10 tuntia vapaata, eli ei edes kahta täyttä vapaapäivää!!!! Niin että näillä ehdoillako pitäisi tulla seitsemänä päivänä viikossa töihin ja vielä kiittää kuntatyönantajaa että maksaa edes jotain palkkaa? I don't think so.

Anonyymi kirjoitti...

KVTES 2007-2009, sivu 63:

19 § Sunnuntai- ja lauantaityö- sekä aattokorvaus
Sunnuntaityökorvaus
1 mom.

Sunnuntaina, itsenäisyyspäivänä, vapunpäivänä, pitkäperjantaina,
toisena pääsiäispäivänä, helatorstaina, juhannuspäivänä, pyhäinpäivänä, uudenvuodenpäivänä, loppiaisena, joulupäivänä ja tapaninpäi-
vänä sekä kello 18.00–24.00 lauantaina ja vastaavalta ajalta edellä
lueteltujen juhlapäivien aattona tehdystä työstä maksetaan varsinaisen palkan lisäksi korottamaton tuntipalkka kultakin työtunnilta TAI annetaan vastaava vapaa-aika.

Anonyymi kirjoitti...

Muuten en nyt ota kantaa siihen pitäisikö kirjaston olla auki sunnuntaina vai ei mutta tuota päivähoitoa haluaisin kuitenkin kommentoida.

Jos päivähoitoa ei ihan oikeasti olisi sunnuntaina tarjolla niin mihin kaikki ne ihmiset jotka jo tekevät sunnuntaitöitä laittavat lapsensa? Heitäkin tähän maahan mahtuu jo aika paljon. Jos vähän pysähdytte miettimään niin varmasti keksitte ainakin jokusen ammattikunnan joka on varmasti töissä myös sunnuntaisin.

Eniten tuossa kauppojen aukioloaikakeskustelussakin korpeaa se kuinka kaupan työntekijät kuvittelevat olevansa ensimmäisiä joille sunnuntaitöitä on ikinä edes ehdotettu.

Jouni Lehtinen kirjoitti...

Olen ollut sunnuntaina töissä tehtaassa ja baarissa. Ja sinkkuna. Tehdaspuolella sai paljon paremmat lisät kuin mitä julkisella puolella on luvassa. Typerää oli, kun tiesi että kaverit on vapailla. Keskaribaarissa huonoa palkkaa piti kompensoida tekemällä pitkä su-päivä (klo 9-21), että hommassa oli taloudellisesti järkeä. Palkka lienee verrattavissa julkisen puolen palkkaan. Tylsää ei ollut,monipuoliset asiakkaat takasivat sen,mutta yksi kesä riitti sitä lajia. Raskasta fyysisesti että henkisesti.
Joskus tulee mieleen, että 24/7-systeemiä kannattavat ne, jotka eivät itse ole olleet töissä sunnuntaisin ja eivät aiokaan olla. Sunnuntaihomma kannattanee taloudellisesti lähinnä opiskelijoille ja muille jotka saavat tulonsa huomattavan verovapaasti. Normaaliverokortilla siinä ei ole järkeä.
Kuka siis hyötyy: joku jolla ei sunnuntaina ole parempaa tekemistä kuin mennä kauppaan tai kirjastoon. Maitoa saa sunnuntaisin kioskista ja kirjat voi käydä lainaamassa lauantaina ja lukea niitä sunnutaina. Pieni suunnitelmallisuus aikuisen ihmisen elmässä silloin tällöin on vaihtelua sekin.

antitäti kirjoitti...

Librarian: :/.

Nimril: Vuoropäiväkoteja on kyllä olemassa, ja niitä tarvitaan. Esim. poliisi, palolaitos ja sairaala ovat auki sunnuntaisinkin, ja niillä on sille pätevä syy. Onko meillä? Ja jos kaikki on auki sunnuntaisinkin, on varmaan turha enää puhua vuoropäiväkodista tms. Normaali päiväkoti kun on auki 24/7 sekin. Miten tämä ei enää kuulosta niin hyvältä ajatukselta?

Jouni: Kohta olet siis ollut töissä sunnuntaina baarissa ja kirjastossa :). Itse olen ollut sunnuntaitöissä hotellia siivoamassa, ja silloin opiskelijana vuoroista suunnilleen tapeltiin hyvän korvauksen vuoksi. Toivottavasti kirjastoalalle piisaa yhtä innokkaita koululaisia - ja se palkka on todellinen houkute...