maanantaina, joulukuuta 17, 2007

Viime hetken vinkit

Kiitos kaikille keskustelijoille viime postauksen tiimoilta! Olen epäillyt, että syytökset alan hiljaisuudesta ja mielipiteettömyydestä ovat osittain harhaa, ja tässä tuli perusteita epäilyilleni.

Joulurauha tuntuu olevan vielä kovin kaukana. Luokat juoksevat hysteerisesti kokeiden ja joulujuhlaharjoitusten välissä palauttamassa kirjojaan, kaupat tursuavat ihmisiä, hyllyt pullistelevat ihmisten tehtyä joulusiivoa ja tuotua kirjansa takaisin. Tuhat byrokratia-asiaa pitää hoitaa tämän vuoden puolella, ja kustantajat lähettävät kevään ennakkotilauslistansa samaan syssyyn. Ihania kirjoja on kyllä tulossa taas.

Jos joku lukija vielä kaipaa epätoivoissaan lahjavinkkejä, heitän omalta kohdaltani muutaman ehdotuksen:

Maria Syvälän Onnen tyttö. Aikuisille, jotka muistavat lapsuutensa ilot ja kipeät asiat. Neljäsluokkalainen Kerttu kirjoittaa kirjeitä elämästään äidille, jota ei enää ole. Uskomattoman kaunista kieltä.

Lappalainen Eija - Leinonen Anne: Devoted Souls - peliromaani. Nellin elämä jakautuu Nuutin kanssa eletyn todellisuuden ja verkossa eletyn DeVo-pelin maailman välillä. Kuudesluokkalaisista yläspäin. Arvostelu täällä.

Kuronen, Kirsti: Vili Voipio zoomaa tähtiin. Nelosista kutosiin iskee Vili tosi lujaa! Kirjastossa jatkuvasti varattujen listalla. Arvostelu löytyy.

Ja tietty tämä :).

Ugh, portinvartija on suositellut.

Haluaisinpa tietää, mitä joululahjaksi suosittelette te, rakkaat lukijat?

Vaikkapa Kaura, Tuima, Kaisa, Jukka ja Kirsti. Ja muutkin! Vinkkejä??

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoista:
Timo Parvela: Tuliterä - fantasiaa kalevalaentusiasteille ja taatusti kaikille muillekin (sarjan alku, joten parin seuraavankin vuoden lahjat on varmat)

Ilkka Remes: hermes - vähän lukeville pojille ja isille, jotka eivät viitsi kahlata 300 sivuista jännäriä.

Sari Peltoniemi: kerppu ja tyttö - kaikille koiraihmisille ja sellaiseksi aikoville.

Jukka Laajarinne: Jäiset jumalat - yhteiskuntafilosofiaa, vuorikiipeilyä, sovitustarinaa hyvässä paketissa, rauhallisesti etenevien tarinoiden ystäville

PMMP: Puuhevonen - vanhaa lastenmusiikkia uudesti aikuisillekin sopivasti

Ja lopulta - tätä en aikomuksestani huolimatta toteuttanut tänä vuonna, mutta ehkä ensi jouluna: http://www.lahjaksilehma.fi/ - sukulaisille joilla on jo kaikkea sekä lahjapakettien vihaajille ja ennen kaikkea jouluostoksia inhoaville.

Ja vihonviimeksi koeteltu ja hyväksi osoittautunut tapa: jos haluaa antaa pakettilahjoja, ne kannattaa haalia pitkin vuotta, mieluiten kesällä.

antitäti kirjoitti...

Kiitos Tuima!

Minä shoppailin koulupukuja ja lehmiä jo toista vuotta. Etenkin tuttavaperheet ovat olleet iloisia tämänlaisista lahjoista, jotka eivät tuo kotiin lisäkrääsää ja samalla parantavat maailman :).

Kaura kirjoitti...

Nytpä alkoivat vinkkaamasi kirjat aika tavalla himottaa!

Minulla on sivistyksessä ammottava aukko runojen kohdalla, joten vahingon kierrättämistä välttääkseni voisin hankkia runoja lahjaksi. Lapsille niitä on onneksi tarjolla paljon ja hyviä. Kirsi Kunnaan klassikot (etenkin Tiitiäisen satupuu) meillä onkin, Hannele Huovia ja jotain muutakin. Näistä olisi hauska kuulla vinkkejä! Laulukirjat ovat myös huippuja, jos perheessä on yhtään harrastuneisuutta.

Mikä tahansa hauska äänikirja voisi palvella esimerkiksi pitkien työmatkojen kävelijää tai busseilijaa tai käsityöharrastajaa. Myös kuunnelmat voisivat olla mojovia, Ylen shopista saa ainakin suosituimpia, kuten Knalli ja sateenvarjo, Elmo sekä Linnunradan käsikirja liftareille.

Usein annan lahjaksi omia suosikkejani, jos niitä vain on saatavilla. Viimeksi taisin lahjoittaa Daniil Harmsin Sattumuksia. Dodi Smithin Linnanneidon lokikirja voisi päätyä jollekulle otolliselle lahjottavalle. Itselleni ottaisin mieluusti Ellilän tuoreimman, Miehen tuoksun, koska pidin suuresti Naisesta, joka kirjoitti rakkausromaanin ja olen mehukkaan lukuromaanin tarpeessa.

Yksi hieman unohtunut kirjasarja on Maria Gripen Elvis-kirjat. En tiedä, uskallanko lukea niitä nyt, kun viimeksi nuorena aikuisena koskettivat aika raisusti. Niitä voi löytyä hyvinvarustetuista divareista. Luin ne myös lapsena, kuten kaikki muutkin Gripet. Paitsi ne, jotka luin ensi kertaa aikuisena.

Noinikkään, muutama sattuma pollassa aina kuplivasta kirjasopasta :-) Jään uteliaana odottamaan muidenkin vinkkejä!

antitäti kirjoitti...

Kaura: Uusia runoja tulee koko ajan, mutta *nuorille aikuisille* suunnattuja runokirjoja kaipaan.

Ehdottomia ovat mm. Itkonen: Taikuri Into Kiemura ja muita kaupunkilaisia, Nuotio: Hyttysenkesyttäjä ja muita haaveammatteja, Heikkilä: Lokin lokiikkaa ja Kaskinen: Ihmettä ja iloa : runoja vauvakotiin.

Elvikset löytyy vielä meiltä kirjastosta. Itse luin Varjo-sarjaa kauhukirjaluetteloa varten, ja se oli kyllä tosi vaikuttava.

Kiitti vinkeistä!

Anonyymi kirjoitti...

kauheaa, nyt lyö ihan tyhjää enkä osaa suositella mitään, paitsi lehmää tai vuohta kuten tuima tuolla jo ehdotteli. Olen niin häpeällisen huonosti seurannut mitä tapahtuu uutuuskirja rintamalla:-(

Anonyymi kirjoitti...

Eihän näiden kaikkien tarvitse olla uutuuksia? Tässä joitakin hyviksi havaitsemiani. Nyt en ehdi perustella, mutta tarkempaa tietoa kirjoista löytyy kyllä hakukoneella.

Kuvakirjaikäiselle:
Aino Havukainen & Sami Toivonen: Veera ja maatalon eläimet
Eric Carle: Pikku toukka paksulainen

Vähän isommille lapsille:
Sari Peltoniemi: Kerppu ja tyttö
Juba Tuomola: Minerva - Kukkia tohtori Kääkälle

Nuorisolle:
Sari Peltoniemi: Suomu

Nuorille aikuisille:
Terhi Rannela: Taivaan tuuliin

Muille aikuisille:
Tommi Melender: Kunnian mies

Jännäreiden ystäville:
Steven Hall: Haiteksti

Villasukka kirjoitti...

Tuo Onnentyttö on pakko saada luettavaksi - olin itse neljäsluokkalainen kun äitini kuoli.
Tämä on poikkeuksellinen joulu, ostin vain yhden kirjan lahjaksi - uusimman Nopolan.

Kaisa kirjoitti...

Pitkän aikaa lähes lukemattomana neulonut tahi lähinnä lehtiä lukenut sanoo vakaalla rintaäänellä:

- Lapsille ja nuorisolle nykypäivän koululaishuumoria! En tiedä miten se on muuttunut sitten hulluluokkavuosien, mutta olisi kiinnostavaa tietää.

- Aikuisille lämmintä yhdessäoloa ja toisesta välittämistä. Ja joku hyvä lukuromaani.

- Ja ihan kaikille: se joulun pakollinen Aku Ankka -kirja, mielellään Barksia tai Don Rosaa!

Anonyymi kirjoitti...

Kaura, Tittamari Marttisella ja Tuula Korolaisella on hyviä lastenrunoja. Korolaisen Kuono kohti joulua on aivan ehdoton jouluruno- ja tarinakirja.

Jenni kirjoitti...

Olen katsellut Jorma Luhdan "Muuttohaukka" -teosta sillä silmällä. Myös Luhdan "Metsolalla" ja Heikki Willamon "Hirven klaanilla" on vankat tsäänssit päästä pukinkonttiin. Kaikissa em. teoksissa yhdistyy tieto ja kaunis toteutus upeasti.

Lastenrunoista suosittelen voimallisesti Jukka Itkosen Be & Pop -kokoelmaa.

Kaura kirjoitti...

Aah, nyt kännykän muistiin pakataan yhtä ja toista vinkkiä ennen kuin lähdetään kaupungille.

antitäti kirjoitti...

Kiitos Jukka, Kaisa ja Jenni!

Villasukka: Toivottavasti kirja tuntuu susta yhtä kauniilta kuin mustakin!

Anonyymi kirjoitti...

Hee, minä luin suuren pornokeskustelun vasta tänään, kun ei ole oikein ollut aikaa lukea blogeja, eikä perehtyä mihiskään faceböökiin hyvin syvällisesti. Kiintoisaa. Noh, en nyt kuitenkaan ala kirjoittelemaan siitä, kun siitä saattaisi tulla aika pitkä, hitusen kiukkuinen, sangen feministinen postaus... Ja mulla jäis yöunoset väliin.

Antitäti kaipasi nuorille aikuisille sopivaisia runokirjoja ja kyllä niitä on, ainaski jonkin verran. Erit. nuoret naisrunoilijat pohdiskelevat nyk. kovasti tyttöyttä ja naiseutta, esim. proosarunoa väsäävä Juuli Niemi, joka käsittelee koskettavasti sisaruutta esikoiskokoelmassaan Tara. Ja Vilja-Tuulia Huotari oli jossakin oli sanonut kirjoittavansa erit. tytöille ja nuorille naisille suunnattuja runoja, sellaisia, joita olisi itse halunut nuorempana lukea.

Itse toivoin joululahjaksi Kiran Desain kirjaa Menetyksen perintö. Vanhemmat kollegat sitä niin kovin hehkutti Vantaan kaup.kirjaston sisäisessä lukupiirissä, kiinnostuin, juu.

Anonyymi kirjoitti...

Uups, tuli kirjoitus virhe. Siis Vilja-Tuulia HuotariNEN, ei mikään Huotari.