tiistaina, lokakuuta 09, 2007

Messumaiskuttelua

Vasta nyt olen sen verran toennut Turun kirjamessujen mahtavuudesta, että maltan istua alas postaamaan. Eilinen meni ihan huuruissa.

Turun messuthan ovat ne oikeat, alkuperäiset ja parhaat. Kaupallisuutta ja kirjamyyntihysteriaa löytyy - niin kuin ehkä pitääkin, jotta messut voivat elää edelleen, mutta kuitenkin fiilis on lämmin, kulttuuripainotteinen, paikallisuutta arvostava ja ihis. Asiaan ei tietysti vaikuta se, että hurjat opiskeluvuoteni vietin siellä Turussa ja nautiskelin messuista joka vuosi.

Jos messuamaan menee vain yhdeksi päiväksi, menee homma hysteeriseksi ryntäilyksi ja pää kenossa antikoiden hyllyjen selaamiseksi. Koska perjantaina oli mukana kirjastoasiaakin, pääsin livahtamaan kaupunkiin jo silloin.

Lyhyesti ihmisiä, joita kannattaa kuunnella ja asioita, joita seurata:
Oulun kirjastotoimen apulaisjohtaja Maija Saraste kertoi kirjaston projektista, jossa keskityttiin kaunokirjallisuuden esittelyyn ja tarjoamiseen asiakkaille. Keinoina olivat mm. yleisötilaisuudet, kirjojen ja kirjailijoiden esittely, lukuvihjeet verkossa ja henkilökunnan kouluttaminen. Hyvä idea oli yhteistyökumppani: yliopisto, opiskelijat, tutkijat jne.

Juha Herkmanin pohdinnat kriittisestä mediasta ja mediapedagogiikan painottamisesta mediadidaktiikan ohella saa itselleen kirjastosta tai kirjakaupasta. Samoin mainion runoanalyysioppaan, jota voisin suositella kaikille äidinkielenopettajille ja runofaneille.

Kustantaja esitteli klassikoita ja mainitsi myös erään nimeltä mainitsemattoman henkilön tekemän kauhukirjalistan. Joka on kustannustoimittajalla. Josta odotetaan kommentteja nimeltämainitsemattoman toimesta. Mielenkiintoisia kirjoja mm. Mangasta - kannattaa tsekata!

Kirjallisuuden verkkopalvelu on Turun kaupunginkirjaston kehittelemä projekti, josta lisätietoa saa vaikkapa täältä. Ammattilaisten lisäksi teoksia kuvailisivat myös asiakkaat, ja mukaan tulisi myös kommentointimahdollisuus, arvostelumahkut sekä linkit vaikkapa kirjasta tehtyihin arvosteluihin ja tietoihin kirjailijasta. Toteutuessaan kuulostaa todella rankemman luokan työkalulta kirjastoammattilaisille ja taivaalta kirjallisuusharrastajalle.

Lasten- ja nuortenkirjailijoiden seminaari Ragnarökistä routahalliin oli mainio! Jukka Laajarinne, Sari Peltomäki, Paula Havaste ja Ilkka Auer keskustelivat Anu Holopaisen johdolla siitä, miten myytit, sadut ja tarut vaikuttavat moderniin tarinankerrontaan. Monia ajatuksia syntyi ja osa jäi elämäänkin. Illalla väittelin tuttujen kanssa uusien myyttien syntymisestä. Havaste ehdotti uudeksi synnytyksessä olevaksi myytiksi vahvan naisen, "positiivisen Lilithin"-myyttiä. Toivon näin olevan. Itselleni tuli mieleen ainaisen edistyksen myytin sortuminen ja luonto-iskee-takaisin -myytin nousu. Kuka tietää...

Eikä saa unohtaa Kirsti Ellilän ja Tuija Lehtisen napakkaa haastattelua, johon haastattelija ei koskaan ilmestynyt. Onneksi. Viihdettä kartoittava ja samalla sitä luova keskustelu näiden naisten kesken oli varmasti suunniteltua haastattelua parempi!

Ennen kaikkea iloitsin siitä, että tunnen ja tiedän niin paljon hienoja ihmisiä :). Kolme vuotta olen ollut töissä, ja messuilla sain jutella monien tuttujen kanssa. Kirjailijoita, kirjastoihmisiä, opiskelukavereita... Kiitos teille kaikille.

Anne Leinosen ja Eija Lappalaisen Devoted Souls lähtee luettavaksi heti ensi tilassa. Ja Korhosen Rikun kirjasta tehtävää teatteria pitää päästä katsomaan.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oivoi, jos vaan olisin tajunnut, niin siellähän olisi voinut moikata. No, ensi vuonna sitten:)

antitäti kirjoitti...

No höh. Ensi vuonna sitten tajutaan! Hyvissä ajoin.