tiistaina, kesäkuuta 26, 2007

Nightswimming*)

Kesä on kirjastoissa kaksijakoista aikaa.

Toisaalta opiskelijat ja töissäpuurtajat vähentävät käyntejään radikaalisti, ja tietokirjahyllyt tursuavat säälittävän täydessä kirjastossamme ylimääräisiä niteitään lähes käytäville asti. Pienet koululaiset eivät käy kirjastossa yksin, ja kun opettaja ei ole kuukausittain heitä paikalle tuomassa, seisovat helppolukuiset ja lastenosaston kirjat hyllyissä. Oudon näköistä, kun koko talven ajan niitä ei näe paikalla kuin kääntymässä. On ollut kiva moikata muutamaa Risto Räppääjää ja Lasse-Maijoja.

Nuorten ja nuorten aikuisten osastot puolestaan ovat lähes tyhjiä. Etenkin sarjojen kohdat. Kesä on ihanaa aikaa lomailijoille, jotka kantavat reppukaupalla ahmittavaa joko mökille tai uimarannalle. Rakkaus ja jännitys toimivat kesällä sekä aikuisille että lapsille.

Äänikirjoja ei näy, ei kuulu - jokainen, joka on tehnyt yli kahdenkymmenen kilometrin automatkan alle kymmenvuotiaan kanssa, tietää mistä puhun... Ääneenlukeminen vaikka koko perheen voimin toimii myös hyvin!

Tietokirjojakin menee mukavasti. Etenkin kasvioita, sillä pakolliset kukat on kerättävä ja nimettävä ennen koulun alkua. Vink. Nyt kannattaa hakea se kasvikirja.

Paljon on käynyt myös lapsia, joille opettaja on antanut vinkkejä kesälomaluettavaa varten. Ihanaa, että joku jaksaa huolehtia työstään yli pakollisen ajankin. Kesällä on mukava treenata opittua lukutaitoa, kun ei ole huolta läksyistä ja väsyttäviä aamuherätyksiä.

Itse olen täysin kauhukirjojen maailmassa. Parempi lukea nyt, kun yöt ovat vielä valoisia... Eikä nukuta. Pyörittelen päässäni mahdollisuuksia, vaihtoehtoja, menneitä ja tulevia. Kirjallisuutta ja elämää. Kesä sekoittaa aina pään ja saa hakemaan jotain, mitä ei ehkä olekaan.

Hyvä vaihtoehto on heittäytyä otsikon ehdottamaan tai ainakin fiilistellä *)täällä.

11 kommenttia:

Kaisa kirjoitti...

Mitämitä, pitääkö jossakin kerätä taas kasveja?? Luulin että se kuului tätieni nuoruuteen 40-50-luvulle... :0 (Toisaalta minä tunnistan vain orvokin ja voikukan, noin lievästi kärjistettynä. Eli ehkä olisi ollut hyvä joskus kerätä niitä kasveja... :)

antitäti kirjoitti...

Kaisa: Juu, kasveja kerätään taas innolla (tai pakolla). Oikein sillai kasvio-malliin.

Minusta siinä on jotain kaunista.

Anonyymi kirjoitti...

Jäks, ärsyttää tuo hyllyjen tyhjennys! Ajattelisivat tällaisia suurkuluttajia, kuten minä. Onneksi on omat hyllyt (sitä kauhua!) ja paljon sellaista, jota voi lukea toiseen tai kolmanteenkin kertaan - ainakin kesällä ,D Lisäksi pidän koko ajan Helmetin tilauslistan siinä 20:ssä, ikävä, että tilausmääräkin on rajoitettu! Minulle se pitäisi olla suurempi, ehdottomasti. Varsinkin kun joitakin opuksia joutuu jonottamaan satojen kanssa, joitakin vain neljän kesken. Epistä - höh!

antitäti kirjoitti...

Polgara: Eiköhän sieltä hyllyistä kuitenkin jotain vielä löydy... Oma mökki/kotikirjasto on kyllä minullekin ihan ehdoton. En osaa kuvitella kauhun määrää, jos tajuaisin olevani jossain tilanteessa *ilman kirjaa*, eikä sellaista olisi välittömästä hankittavissa. Hui!

Toivottavasti varauksesi nappaavat - eivätkä kaikki samana päivänä :).

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä ne hyllyt on aika tiuhaan koluttu jo tähän ikään! Valitettavasti, liian nopea lukija, lukee liian paljon jne. Olen kirjojen väärinkäyttäjä, jopa sekakäyttäjä - luen kaikkea, mitä on kirjoitettu. Hätätilassa tuoteselosteita! Onneksi on tuo kotokirjasto, johon jo pitikin turvautua.
Kun pääsee kirjastoon vain 1 x vkossa (liikuntaeste, taksin käyttö pakollista...) olisi suotavaa, että tuolloin rysä olisi lauennut ja mahtava pino saapunut. Nyt tarkistettaessa vain 3 oli matkalla - pe on kirjastopäivä. Oi miksi lauantait ovat sulki, jäks! Apuva! Saisikohan jollain erityisluvalla Helmettiin varata enemmän kuin 20 opusta *ihmettelee*...

Terhi kirjoitti...

Lainasin eilen Hervannan kirjastosta Edgar Allan Poen Kootut kertomukset, kääntäjänä Jaana Kapari. Siinäpä 1028 sivua kauhua heinäkuun öihin... :0) Lukuiloa!

antitäti kirjoitti...

Polgara: Itse kyllä soittaisin ja kysyin, olisiko lisävarausten saaminen mahdollista. Valitettavasti uskon, että kyse on tietokone*järjestelmän* asetuksista, joiden säätäminen on vaikeampaa kuin luistelu hiekkarannalla yhdellä jalalla. Henkilökunnalta todennäköisesti ymmärrystä riittäisi.

Terhi: Poeta olen pidellyt kädessäni, ja aikamoinen pläjäys se kyllä on :). Keskityn nuortenkauhuun, mutta viime vuonna tuli hieno ja upeankarmeasti kuvitettu Poe-kirja nuorillekin.

http://kirjasto.tampere.fi/Piki?formid=docis&previd=fullt&sesid=1183625161&celi=78177&doci=787827&index=0&max=9&ulang=fin

Anonyymi kirjoitti...

Antitädille nuorten vinkki - tai varmaankin olet huomannut sen jo eli Korpinportti! Kts. http://www.polgara.vuodatus.net/blog/671796#comments
Jep, atk ei anna varmasti periksi. Ja nykyisin ei enää pääse takahuoneeseen "katsomaan" uutuuksia luokittelun jälkeen, hyllyihin menossa olevaa tavaraa siis. Ähh... ikävämpi juttu!

antitäti kirjoitti...

Polgara: Mikäs sitä estää ainakin yrittämästä takahuoneeseen :)? Ja jos vie vaikka suklaata mukanaan, on sisällepääsy jo aika varmaa...

Korpinportti on tuttu, ja ihan mukava sarjanaloitus. Lisää myös täältä:

http://www2.pirkkala.fi/kirjasto/nuaikesitt/korpinportti.htm

Terhi kirjoitti...

Mikä se Poe-nuortenkirja on? *kiinnostuu*

antitäti kirjoitti...

Terhi: Englanninkielinen Poe: Stories for Young People. Tyrmäävästä nimestään huolimatta ehdottomasti lukemisen arvoinen juttu! Lisätietoa on täällä:

http://kirjasto.tampere.fi/Piki?formid=docis&previd=fullt&sesid=1183700166&celi=84945&doci=787827&index=2&max=131&ulang=fin

mutta koska linkki on noin karsea, kerron kirjan sisältävän jutut
- The fall of the House of Usher
- The masque of the red death
- The tell-tale heart
- The cask of Amontillado
- The oval portrait

ja kuvitus tosiaan on hyytävä!