sunnuntaina, huhtikuuta 22, 2007

Kysy Antitädiltä!

Kirjastomaailmassa keksitään usein kaikenlaista hienoa ja hyödyttävää. Se ei suinkaan ole pölyisten antitätien kansoittama hyssyttelymaailma, vaikka upeat mielikuvat tiedon valtateillä surffailuista alkavatkin olla jo hiukan kaluttuja. Kuka nykyään surffaa??

Kysy kirjastonhoitajalta -palvelu on hyvä esimerkki toimivasta jutusta. Asiakas voi netin kautta lähettää minkä tahansa kysymyksen palveluun, ja siihen vastaa joku/jotkut yli 50 kirjaston ammattilaisesta. Vastaus toimitetaan kysyjän sähköpostiin ja talletetaan arkistoon, josta pääsee kuka tahansa hakemaan jo vastattuja kysymyksiä. Myös kirjastonhoitajat kyselevät toisiltaan apua joskus kinkkisiin kysymyksiin. Chat-mahdollisuus on toivottavasti jo tuloillaan laajastikin - yksittäisissä kirjastoissa mahdollisuus siihenkin jo on.

Sunnuntain kunniaksi julistan Kysy Antitädiltä -palvelun avatuksi. Mitä juuri sinä haluaisit tietää?

Kovin perusteellista ja totuudenmukaista vastausta en lupaa edes yli 50 sivupersoonani kanssa, mutta jotain kuitenkin. Elämäntilanteeni kyselyikäisten persoonien kanssa on nimittäin syössyt minut ammatilliseen alhoon, jossa skeptisyys iskee joka päivä. Miksi? Onko tänään huomenna? Voiko kuollut miettiä, mitä oli ennen toisten syntymää? Janiinedelleen.

Eilen kuulin muuten hämmentäviä lukijakokemuksia, joiden perusteella lähetän terveisiä TIOon ja lupaan julkisesti olla käyttämättä sitä mee... -sanaa.

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mistä materiaalista kilpatanssijoiden kenkien pohjat on valmistettu?

antitäti kirjoitti...

Haa, Tuima - tiedän, mitä ohjelmaa katsoit tänä iltana :). Kilpatanssikenkiä myydään erilaisilla pohjjilla. Tavallinen materiaali on haljasnahka tai ns. säämiskäpohja. Se valmistetaan halkaisemalla nahka ja poistamalla pintanahka sekä käsittelemällä pohjaa sen jälkeen mm. kemiallisesti. Kenkiä myydään myös thunit-pohjalla, jossa materiaali on kovempaa ja kosteutta hylkivää. Erilaiset kumipohjat ovat suositumpia lavatansseissa.

Anonyymi kirjoitti...

Aivan :) Kiitos. Hyvää palvelua, kysynpä toistekin.

maru kirjoitti...

Nostat kirjan esiin vinkkikasasta. Kuulijoiden laumasta nousee synkkä kommentti: Mää oon lukenut tuon ja se oli ihan tylsä. Mitä tekee antitäti?

antitäti kirjoitti...

Pottu: Tämä on paha! Ja näin on varmasti jokaiselle vinkkarille joskus käynyt. Oikeastaan kaksi vaihtoehtoa tulee mieleen.

1) Katson kirjaa, hymähdän pahkeksuvasti ja survon sen takaisin kassiini. Pahoittelen, että mukaan on päässyt tunkeutumaan moinen mörvelö.

2) Kysyn oppilaalta, miksi kirja hänestä oli surkea. Tai vaikka koko luokalta, että millainen on surkea kirja. Tai hyvä kirja. Siitähän voisi syntyä vaikka keskustelu - hui kauhistus ;)!

Anonyymi kirjoitti...

Mikä on Owela? ;)

Ja joko olet käynyt lukemassa http://owela.vtt.fi/ideatuubi/2007/04/19/kirjasto/ ?

Anonyymi kirjoitti...

Onko tämä tarjous vielä voimassa? ;)

Mitä vastata, kun asiakas etsii tietoja minipossusta - suomeksi? Käskisitkö googlettaa? ;)

Ja toinen, jota itse pohdin tänään. Mitä tarkoitetaan klassikolla?

antitäti kirjoitti...

Kaarina: Owela on hauska :)! Hyvä idea VTT:n tutkijoilta - sosiaalista mediaa tuutin täydeltä. Onko sulla joku osa tuossa projektissa?

Jaatiina: Juu, on voimassa :). Minipossuista voisin sanoa googlen, ja erityisesti sieltä voisi etsiä Suomen minipossuyhdistyksen yhteystietoja. Yhdistyksestä saa varmasti paljon hyvää tietoa. PIKIstä löytyi nimekehaulla kaksi minipossu-viitettä, joista toinen oli kaunokirjallisuutta (sama näytti olevan Leivonmäelläkin) mutta toinen taas oli tiukaa tietoa (löytyi myös Seinäjoelta). Asiasanahaulla ei suomenkielistä minipossuilua Frank-hausta tuntunut löytyvän. Kaukolainaa siis suosittelisin, jos asiakkaalla olisi todellinen ja pitkäaikainen tiedontarve.

Anonyymi kirjoitti...

Antitati, juujuu, siksihan yritan mainostaa! :)
Olen ollut jo tekemassa sen projektisuunnitelmaa viime viime vuonna, ja kun se projekti sitten saatiin pystyyn, minulla on oma osani siina, joskin talla hetkella hyvin uinuva, kun olen taalla vahan kauempana. Mutta sen projektin puitteista loytyi sekin tieto, mita sinulle lainailin silloin joku aika sitten Web2.0 koskien, kun kyselit.

antitäti kirjoitti...

Kaarina: Kiitos siis Owelalle itsestään ja kaikesta hyvästä spin-offista :)!

Anonyymi kirjoitti...

Ajattelin kysyä harvinaisen helppoa: itseäni kiinnostaa kirjastonhoitajan ura. Joten kysäisisin, mitä kautta olet ammattiisi opiskellut?

antitäti kirjoitti...

Anonyymi: Hienolle alalle suunnittelet tulevasi!

Itse olen mennyt hiukan pidempää tietä, sillä suoraaviivaisuus ei ole tyypillisin piirteeni :). Ensin luin yliopistossa pääaineenani yleistä kirjallisuustiedettä ja hyvin humanistisia sivuaineita. Valmistuttuani maisteriksi vaihdoin yliopistoa ja hain uudelleen sisään - nyt lukemaan informaatiotutkimusta. Aineopintojen jälkeen opintoihin kuuluva työharjoittelu kirjastossa vakuutti, että tämä on minun juttuni.

Elämä kuitenkin vei vielä hetken, ja työsuhteita oli niin yliopistolle, muihin koulutuspaikkoihin kuin OPM:llekin. Lopulta kuitenkin pääsin "kotiin" omaan kirjastooni :).

Yliopiston lisäksi kirjastonhoitajaksihan voi valmistua ammattikorkeakouluista (joissain kirjastoissa kuitenkin amk-koulutetut sijoittuvat pääasiallisesti virkailijoiden paikkoihin), ja virkailijaksi myös erilaisista opistoista, oppisopimuskoulutuksella jne.

Kannattaa olla yhteydessä työvoimatoimistoon tai muihin tahoihin, joilla on laajat tiedot erilaisista koulutuksista. Kirjastoihin mahtuu monenlaisia ihmisiä, ja he tulevat monia eri reittejä.

Toivottavasti nähdään jossain ammattitapaamisessa muutaman vuoden päästä - tule moikkaamaan :)!