lauantaina, huhtikuuta 10, 2010

500 lastenkirjaa, jotka sinun on luettava ennen kuin kasvat isoksi


Kuva Vintagecatilta.

Postasin Facebookiin uutisen Julia Ecclesharen kirjasta 1001 children's books you must read before you grow up. Kommenteissa valiteltiin listan kieli- ja kulttuurisidonnaisuutta, eikä aikaakaan kun Karjalaisen Matti ja Kestin Markku pistivät kotimaisen listan koottavaksi.

Kirjavinkkariyhdistyksen Fese-sivuilla kerätään kirjalistaa innolla kasaan.

*********************************************
Säännöt ovat seuraavat:

1. Nimeä viisi (5) lasten- tai nuortenkirjaa, jotka sinun mielestäsi "jokaisen" pitäisi lukea. Kyseessä pitää olla kaunokirjallinen teos, eli myös runot ja sarjakuvat kelpuutetaan mukaan.

2. Valintaperusteena voi käyttää omaa makua, kirjan historiallista, kulttuurillista tai yleissivistävää merkitystä, ihan mitä tahansa. Perustelut ovat kivoja (mutteivat pakollisia) ja toisten vastauksia saa luonnollisesti kommentoida jos mieli tekee.

3. Teoksen ei ole pakko olla suomennettu, vaan muullakin kielellä kirjoitetut lasketaan mukaan.

4. Levittäkää halutessanne sanaa myös työkavereillenne tai muuten vaan aiheesta kiinnostuneille ja toimittakaa sitten vastauksia eteenpäin!

5. Lopuksi voitaisiin koota jonkinlainen yhteenveto kirjavinkkariblogiin tai saattaa tulokset muuten vaan kaiken kansan tietoisuuteen.

6. Pääasia, että kirja jota ehdotat on lasten- tai nuortenkirja. Sillä ei ole väliä pitäisikö se lukea jo lapsena vai onko se sellainen, että kaikkien aikuisten pitäisi ko kirja lukea.

**********************************

En kauheasti pidä näin tiukasti laadituista säännöistä, koska minusta asioita on vaikea laittaa järjestykseen. Yleensä minulle sanotaan, jotta "lighten up, tämä on vain hauskanpitoa", mikä ärsyttää vain lisää. Näin tärkeille jutuille ei naureta :).

Kaikesta huolimatta heitin mukaan keräykseen oman viiden kirjan listani. Sen kuudennenkin salaa.

Hintonin Me kolme ja jengi kuuluu itseoikeutettuna listalle. Luin sen aikoinaan varmasti kymmenen kertaa ja itkin aina. En ole uskaltanut koskea tähän sen jälkeen, sillä leffa oli suuri pettymys. Minun on kyllä vähän Ponyboyta ikävä. "When I stepped out into the bright sunlight from the darkness of the movie house, I had only two things on my mind: Paul Newman and a ride home..."

Kunnaksen Tiitiäisen satupuu on täynnä runoja, jotka osaan vieläkin ulkoa. Joskus elämässäni olen ollut Tunteellinen siili, useammin Jaakko Vaakko Vesirotta. Pii Poo vetoaa road rage-puoleeni ja Jansmakko Erikois-runolla opin kirjallisuustieteen eri teoriat (kiitos Vartiaisen Pekan).

Meyerin Houkutus on Ilmiö, kontroversiaalinen väittelynaihe, vampyyriennostaja ja rakkaustarina. Se kuuluu listalle ilman muuta. Sieltä kauneimmat lauseet lienevät "And so the Lion Fell in Love with the lamb." "What a Stupid lamb..." "What a Sick Masochistic Lion..." ja "Oletko koskaan kuullut vampyyrista..."

Preusslerin Mustan myllyn mestari valvotti monta yötä. Sain tämän joululahjaksi vanhemmilta (?) ja vinkkaan sitä edelleen hienon, perinteisen tarinan voimalla. Harmittaa, etten ole saanut käsiini tsekkiläistä (?) animaatioversiota, joka on kuulemma ihan rivakan verinen.

Salmisen Kymmenen pistettä neitsyydestä on nostalgiaa puhtaimmillaan. Paljon kliseitä, naiiviutta ja jälkikäteen hyvin kyseenalaistettava koukkukin. Kaikesta huolimatta sydänverellä alleviivattu kappale löytyy hyllystä, jonka omistajan mottona oli pitkään: "Mitä tahansa voi tapahtua kenelle tahansa, mutta se ei välttämättä merkitse onnellista loppua." (siteeraus muistinvarainen)

Ronja Ryövärintytär putosi niukasti. Samoin Pikku vampyyrit, joita en itse lapsena kauheasti ihaillut, mutta jotka ovat pitäneet pintansa kiitettävästi aikaa vastaan. Häijyhenrimäinen vampyyrisuku vastustaa kapinallisesti "hyvä voittaa aina" -periaatetta.

ps. Listan innoittamana etsin vanhat päiväkirjani ja tarkistin, mitä olin lukenut kuusivuotiaana. Kirjattuna oli useampi Tuisku, Seikkailujen meri ja Tottisalmen perillinen.

13 kommenttia:

Kotkan kirjastonhoitaja kirjoitti...

Se tyhmä viiden kirjankin sääntö on vain siksi etteivät ihmiset laittaisi jokainen sataa suosikkikirjaansa. Tai ainakin paljon lukevat kirjastotädit;)

Eikä se oikeesti ole tietenkään niin tarkkaa. Ideana olisi kuitenkin löytää ne kirjat joiden ääressä suomalaiset lukijat ovat kyynelehtineet (Me kolme ja jengi <3 Eivätkö kaikki ole kastelleet sitä kyynelillään muka?) Tai muuten vain liikkistelleet ja kokeneet niitä unohtumattomia elämyksiä. Ja saattaa olla, että jos joku laittaa kahteen kertaan viiden kirjan listan, niin me tumpelot listan kokoajat emme sitä huomaa ;)

Ei tehdä tätä liian ryppyotsaisesti. Muistellaan miltä tuntui olla lapsi/nuori/aikuinen ja liikuttua suurten kertomusten äärellä niin kuin ei koskaan ennen!

Anonyymi kirjoitti...

Hieno idea, mutta vaatiiko osallistuminen Facebook-jäsenyyden?

antitäti kirjoitti...

Anonyymi: Ei vaadi! Voit laittaa listasi vaikka tähän tai Kirjavinkkariblogiin ja me välitämme sen sitten edelleen.

Tarkoituksena olisi tehdä koonti tuloksista jossain muodossa. Saas nähdä, millaisessa :)...

S kirjoitti...

Mie mietin tätä jonkin aikaa, ja sitten onnistuin pääsemään tällaiseen lopputulokseen, joka ehkä kiertää sääntöjä jonkin verran... Koetin miettiä sellaista kirjallisuutta, josta sekä tytöt että pojat voisivat saada mahdollisimman paljon irti. Siksi jätin pois muutamia mielestäni ihania puhtaasti tyttökirjoja, koska en usko niiden vetoavan poikiin yhtä paljon. Joka tapauksessa tässä tulee:

1. S. E. Hinton: Me kolme ja jengi.
Ei tarvitse perusteluja. On varmaankin se kaikkein rakkain nuortenkirjani, jota en tosin ole uskaltanut suuren kunnioituksen vuoksi lukea moneen vuoteen. Tämä(kin) kirja on syvästi vaikuttanut siihen, että haluan itsekin nuortenkirjailijaksi.

2. Vapaavalintainen Astrid Lindgrenin kirja.
Makuja on monenlaisia, mutta Lindgrenin tuotanto on niin laaja, että jokainen löytää varmasti itselleen sieltä jotain. Omia suosikkejani ovat Peppi Pitkätossu ja Melukylän lapset.

3. Vapaavalintainen Tuija Lehtisen kirja.
Lehtinen on mielestäni yksi parhaista tämän hetken nuortenkirjailijoista - ja ollut sitä jo pitkään. Monipuolisesta tuotannosta löytyy varmasti jokaiselle jotain. Miuta miellyttää esim. www.liisanblogi.net ja Rebekka-sarja.

4. Aku Ankka.
Erityisesti vanhemmat sarjakuvat. Varsinkin Carl Barksin tuotanto on niin upeaa. Huumoria, hyviä tarinoita - oikeastaan kaikkea, mitä itse vaadin hyvältä kirjallisuudelta.

5. Tove Jansson: Taikurin hattu
Tämä on se miulle rakkain Muumi-kirja, ja kyllähän jokaisen pitää Muumit tuntea muutenkin kuin japanilaistyyppisenä piirrettynä telkkasarjana.

Koska piti rajata viiteen, aika moni hyvä kirja tippui niukin naukin pois. Tällaisia ovat esim. Anu Jaantilan Sanna-sarja, Tuula Kallioniemen tuotanto, Rauha S. Virtasen romaanit sekä Goscinnyn & Sempen Nikke-kirjat, jotka itse asiassa ovat naurattaneet miuta enemmän nyt aikuisena. Valinta ei siis ollut mitenkään helppo, mutta seison päätökseni takana tyytyväisenä :)

Anonyymi kirjoitti...

Margaret Mahy: Tähtivaellus. Hieno ja maaginen kasvutarina. Ja harvinaisen seksikäs noita – joka sattuu olemaan lukioikäinen poika. Myös naispäähenkilö on viehättävä.

L.M. Montgomery: Kotikunnaan Rilla. Klassikko, jota ei voi itkemättä lukea. Ja nauramatta.

Astrid Lindgren: Ryöstetty Rasmus ja mestarietsivä. Jos voisi päästä sisään johonkin kirjaan ja jäädä sinne, niin ehdottomasti tähän…

Aaro Honka: Iloinen internaatti. Poikakirja, johon pienenä tyttönä jäin koukkuun. Luen sen aina uudelleen.

Jukka Parkkinen: Korppi ja korven veikot. ”Elon lehmä, pisara viimeinen, mun maljaani viimein lypsä: vaikka elämä kuinka raakaa on, minä ainakin olen jo kypsä”. Kalevi Korppi runossaan Elämän tinki on täysi.

Vaikka kuinka monta on näiden lisäksi; tietty Meyerin Houkutus. Ja Diane Wynne Jonesin Tuli ja myrkkykatko. Molemmat hyvin addiktiivisia ja moneen kertaan luettuja. Tuo Mahyn Tähtivaellus kuuluu samaan kirjajoukkoon.

Anonyymi kirjoitti...

Oijoi, nyt tuli moka. Tietysti se Mahyn kirja on Noitavaellus.

Librarian kirjoitti...

The Outsiders oli minusta kyllä elokuvanakin todella onnistunut, yksi parhaimmista elokuvista ikinä. Edes Tom Cruise ei sitä voinut pilata... Mikä siinä sulle tökki?

Anonyymi kirjoitti...

No niin, kiitos Reetta vastauksesta, lista tulee siis tähän.

Susan Cooper: Pimeä nousee -sarja
Komeaa fantasiaa ja hienoa lasten arkielämän kuvausta rinta rinnan. Ehdotonta luettavaa kaikille niille, jotka myös olisivat halunneet kuulla 11-vuotissyntymäpäivänään olevansa vähän muuta kuin miltä päältä näyttää.

K.M. Peyton: Tähdenlento
Hieno hevos- tai pikemminkin ponikirja. Vaikka Suomessa ponia ei noin vain pidetäkään omakotitalon takapihalla, Ruth-tytön huolia ja murheita on silti helppo ymmärtää. Kärjistäen sanottuna: tässä on poni, mutta tämä on silti ihan oikea kirja.

Eva Ibbotson: Voi noita noitia
Hauskin koskaan lukemani noitakirja. Oivaltava, omaperäinen, ja erittäin jännittävä. Päähenkilöt onnistutaan esittämään yhtä aikaa koomisina, sympaattisina ja uskottavina.

Anu Jaantila: Sanna ja Sam -sarja
Vaihto-oppilasvuodesta alkava upea nuorisokuvaus. Tarina on eletty mukana kymmeniä kertoja, ja aina se on yhtä hieno. Sitä paitsi päähenkilöt edustavat (mielestäni) aika harvinaista henkilötyyppiä nuortenkirjallisuudessa. Älykkäitä, herkkiä, pohdiskelevia, ja silti myös hauskoja. Ota se esiliina pois päästäsi!

Hellevi Salminen: Sivari
Tämän kanssa pohdittiin elämän suuria kysymyksiä. Okei, se on pateettinen ja naivi ja siinä siteerataan liikaa Pikku prinssiä, mutta teininä se kaikki oli niin totta.

Ja jäihän niitä yli vaikka kuinka, mutta olkoot nyt nämä. Hintonin jätin laskemoidusti pois, kun se näytti saavan ääniä jo muutenkin... Kaikille joiden tekisi mieli sitä vielä koittaa mutta joita hirvittää: huoli pois, kyllä se kestää uudelleenluvun aikuisenakin. Tai useammankin...

Ehdotuksia on kuulemma tullut paljon. Kai 500 kärki rankataan äänimäärän perusteella?

antitäti kirjoitti...

Kiitos kaikille listaajille! Jutut on tilastoitu ja Matti tekee vastuullista laskentahommaa :).

Librarian: Mä olen tosi huono katsomaan elokuvia/telkkaria ja tosi hyvä lukemaan. Siitä seuraa välttämättä pettymyksiä :(. Olen oikeasti ihan visuaalinen käsi.

Merja kirjoitti...

En ole facebookkari, joten en tiedä olenko jo myöhässä, mutta tässä oma listani.
1. Kirsi Kunnas: Tiitiäisen satupuu. Hienoja runoja, upeita riimityksiä ja sanaleikkejä, uppoavat vuosikymmenestä toiseen.
2. Marjatta Kurenniemi: Onneli ja Anneli. Koko kooste, mutta jos on pakko valita vain yksi se on Onnelin ja Annelin talo. Kunnon sadun lumoa. Kukapa tyttö ei uneksisi nukketaloon muuttavasta oikeasta pienestä perheestä.
3. Tove Jansson: Vaarallinen juhannus. Tässäkin oli vaikea valita mikä muumikirjoista, mutta valitsen sen, joka lumosi parhaiten lapsena. Taikatalvi hävisi vain niukasti.
4. Pohl: Sinä ja minä -ikuisesti. Lumosi sekä äidin että tyttären. Miten selviää siskon kuolemasta, kun elämän kuitenkin pitäisi jatkua.
5. J.K. Rowling: Harry Potter ja salaisuuksien kammio. Koukuttava koko sarja, itse olin jo aikuinen, kun tämä alkoi ilmestyä, mutta kaikki olen lukenut. Kokko perheen valinta.

Viisi on älyttömän liian vähän. Pakko on lisätä ainakin yksi bonusvalinta:
* Astrid Lindgren: Peppi Pitkätossu. Ei mikään lastenkirjalista voi selvitä ilman Astrid Lindgreniä (kuten ei ilman Tove Janssoniakaan)

Näköjään monessa suosikissani on satua/taikuutta ja todellisuuutta yhdistelty. Se on lumoava konsepti.

Mutta viisi on aivan liian vähän. Iki-ihana Montgomeryn Anna-sarja ei mahtunut mukaan, ei Jukka Parkkinen, Timo Parvela eikä Tuija Lehtinen.

kirsti k kirjoitti...

Astrid Lindgren: Veljeni Leijonamieli
- Puhutteleva ja jännittävä. Ainutlaatuisesti käsitelty kuoleman mysteeriä.

Tove Jansson: Näkymätön lapsi
- Monta viisasta kertomusta elämän kipukohdista.

C. S. Lewis: Narnian tarinat
- Jaksaa loputtomiin kiehtoa.

Kirsi Kunnas: Tiitiäisen satupuu
- Nerokasta ja tehokasta riimittelyä, kutkuttavaa sanankäyttöä.

Tuula Kallioniemi: Suoraa toimintaa, Tossavaiset
- Hulvattoman lämpimällä huumorilla höystettyä realistista kerrontaa, johon kenen tahansa on helppo samastua.

Bonukset:
Aku Ankka (Barks ja Don Rosa)
Roald Dahl: Iso kiltti jätti
Sari Peltoniemi: Ainakin tuhat laivaa
Mimmu Tihinen: Sokerista, kukkasista
Salla Simukka: Kun enkelit katsovat muualle
Tuija Lehtinen: Traktori
L. M. Montgomery: Pieni runotyttö

Rouva Huu kirjoitti...

Rouva Huun lista voisi näyttää esimerkiksi tällaiselta. Perusteluina vaikuttavuus minuun eri-ikäisenä lukijana sekä kirjailijan halu luoda jotain uutta ja erilaista. Myös eri-ikäisiä lukijoita olen pyrkinyt pitämään listan laadinnassa mielessä.

Lewis Carroll: Liisan seikkailut Ihmemaassa
Astrid Lindgren: Peppi Pitkätossu
Kirsi Kunnas: Tiitiäisen satupuu
Michael Ende: Tarina vailla loppua
Anna-Leena Härkönen: Häräntappoase

Mainostin äänestystä myös Lastenkirjahyllyssä. Eikös äänestys jatku kuitenkin vielä kesäkuulle asti?

Arja-täti kirjoitti...

Kyllä vain, Rouva Huu.
25.6. on laitettu päätöspäiväksi.